Milli Saraylar, Filli Boya ile Restore Ediliyor
























Milli Saraylar Daire Başkanlığı ile 3 yılık bir sponsorluk anlaşması yapan Filli Boya, bu süre içerisinde Milli Saraylar bünyesinde yer alan saray, köşk ve kasırların restorasyonunda kullanılacak 150 tonluk iç ve dış cephe boyası, kaplama ve tamir harcını sağlayacak. Restorasyon çalışmaları 144.000 metre kare alanı bulunan Dolmabahçe Sarayı ile başladı.

Tarihe ışık tutan Milli Saraylar, Filli Boya ürünleri ile restore ediliyor. Milli Saraylar Daire Başkanlığı, zengin kültürümüzü yansıtan Milli Sarayları geleceğe aktarabilmek için uzun dönemli bir koruma programı oluşturdu. Toplumsal sorumluluk yaklaşımıyla Milli Saraylar Daire Başkanlığı’nın koruma programına destek olan Filli Boya, 3 yıl içerisinde sağlayacağı 150 ton boya ile toplam 436.853 metre kare alanın restore edilmesine katkıda bulunacak.

Koruma ve restorasyon programında yer alan Milli Saraylar Daire Başkanlığı’na bağlı saray, köşk ve kasırlar arasında Domabahçe Sarayı, Beylerbeyi Sarayı, Küçüksu Kasrı, Ihlamur Kasrı, Yıldız Şale-Istabl-ı Amire-i Ferhan, Aynalıkavak Kasrı, Maslak Kasrı, Florya Atatürk Köşkü, Yalova Atatürk Köşkü ve Beykoz Kasrı bulunuyor.

Dolmabahçe Sarayı Harem Bahçe’sinde düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan Milli Saraylar Daire Başkanı Cemal Öztaş: “Milli saraylar bir kültür kurumudur. Bu kurumun misyonu da Ulu Önder Atatürk tarafından belirlenmiştir. Bu misyon milli varlığımız olan tarihi mekanlarımızın en güzel şekilde korunmasıdır. Milli tarihimizin bu güzide mekanlarını gelecek kuşaklara aktarmanın yolu da budur. Filli Boya’ya bu tarihi mirası koruma duyarlılığımıza ortak olduğu için teşekkür ediyoruz.” dedi.

Filli Boya Genel Müdürü Tayfun Küçükoğlu ise yaptığı konuşmada; “Boya endüstrisinin ana amacı gelişen inşaat teknolojisinin ihtiyaç duyduğu ürünleri geliştirmektir. Bu anlayış günümüzün geleneksel ürünlerinin nitelikleri itibariyle eski eserleri korumasına olanak sağlamadığı gibi zarar vermektedir. Tarihi eserlerin gerçek korunması, coğrafya ve yapının özelliklerine göre korunarak her tarihi eser için özel çalışma gerektiren güçlü ve bilimsel bir altyapı, derin tecrübe ve tarihe sahip çıkma heyecanı ile sağlanabilir. Filli Boya olarak ülkemiz değerlerine sahip çıkma ilkesindeyiz.” dedi.

Filli Boya’nın Alman ortağı Caparol’ün Teknik Yöneticisi Doç Dr. Engin Bağda ise yaptığı konuşmada Caparol olarak restorasyon çalışmalarına çok büyük önem verdiklerini, bu birikimlerini Türkiye’de Filli Boya’ya aktardıklarını dile getirdi. Dünyada çok farklı ayrıcalıklar taşıyan tarihi eserlerimizi koruyabilme ve gelecek kuşaklara en ideal anlamda aktarma heyecanını taşıyoruz.

Filli Boya geçtiğimiz yıl 40 milyon dolarlık bir yatırımla, Avrupa’nın en büyük boya fabrikalarından biri olan Gebze Fabrikası’nı faaliyete geçirdi. Yeni yatırım ve zengin ürün portföyü ile 2004 yılı içerisinde % 40'lık bir büyüme sağlayan Filli Boya, boya tonajı olarak tüm rakiplerinden daha fazla üretim yaparak sektör liderliği konumunu pekiştirdi. Filli Boya halen Pendik, Gebze ve Mısır’da bulunan üç ayrı üretim tesisinde üretimlerini sürdürüyor. Filli Boya, zengin ürün portföyüne yeni katılan Capatect Dalmaçyalı Dış Cephe Sistemleriyle de dış cephe ısı yalıtım sistemleri paket satışlarında sektör liderliğine ulaştı.