Milli Trenler, 30 Ay Sonra Raylarda



Dünya Gazetesi’nin haberine göre; Türkiye Vagon Sanayi AŞ'de (TÜVASAŞ)  6 ay önce üretim süreci başlayan ilk milli trenin 30 ay sonra raylara çıkması planlanıyor. TÜVASAŞ Genel Müdürü Erol İnal yaptığı açıklamada, Milli Tren Projesi'nin bir anda ortaya çıkmadığını belirterek, 11 yıllık geçmişe sahip projenin mimarının eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım olduğunu söyledi.
Bir vagonun maliyetinin 4 milyon lira olduğunu vurgulayan İnal, araç sayısı arttıkça rakamın da katlandığını dile getirdi.
"Yerli trenin üretim maliyetini ise 3,5 milyon lira hesapladık" diyen İnal, "Tabii bu rakamı aşağı çekmek mümkün. Biz en üst maliyetle bu rakamı çıkardık. Amacımız milli trenin üretim maliyetini daha aşağı çekmektir. Bunun milli ekonomiye katkısı da fazla olacaktır. Fabrika olarak hazırız, sadece 2,5 yıl sayacağız. TÜVASAŞ olarak milli trenimizi üreteceğimiz için çok mutluyuz" şeklinde konuştu.

"İki ana merkezde üretimi tamamlanacak"

İnal, milli trenin iki ana merkez üretim tesisinde üretileceğine işaret ederek, Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii AŞ'de (TÜLOMSAŞ) hızlı tren ve vagon, TÜVASAŞ'da dizel ve elektrikli set şeklinde üretileceğini kaydetti.
Bununla ilgili sürecin 6 ay önce başladığını anımsatan İnal, trenin görsel tasarımları ve imalat projelerinin tamamlandığını aktardı.
İnal, trenin model seçimi için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunum yaptıklarını ifade ederek, bir model belirlenerek üretim sürecini başlattıklarını söyledi.

Yabancı ülkelerin lisansı üzerinden üretim yapıldığına dikkati çeken İnal, "Şu anda yüzde 40 yerlilikte zaten tren üretiyorduk. İlk hamlede minimum yüzde 60'ın üzerinde yerli üretim gerçekleştireceğiz. Yani milli trenin lisansı bize ait olacağından üzerinde her türlü maddi ve fiziki iradeyi uygulayacağız. Bugüne kadar bunu gerçekleştiremiyorduk. Burası çok önemli. Yani lisanstan dolayı ithal edilen trenler üzerinden istediğimiz değişikliği yapamıyorduk" ifadesini kullandı.

Reklam Goruntulenme Bolumu