Milliyet Ödülleri 2005 "Kentler Tarihi"



Yaklaşık 20 yıldır ülkemizde bilim, sanat, kültür ve iletişim alanlarındaki çalışmalara katkıda bulunan Milliyet Ödülleri, bu yıl yeni bir açılımı daha gerçekleştiriyor. Gazeteci Örsan Öymen anısına düzenlenen ödülün bu yılki konusu Kentler Tarihi.

Yarışma ile bugüne kadar ihmal edilmiş olan kent ve tarih bilincinin kamuoyunda yerleşmesine ve kentsel belleğin yaşatılmasına yardımcı olmak hedefleniyor.

Yarışmaya başvuru

*Ödüle aday olacak çalışmada, Türkiye coğrafyasında yer alan herhangi bir kentin veya çevresel bağlar içinde kentleşmenin tarihsel süreci, belgelere, tarihi kanıt ve kaynaklara dayanılarak, bilimsel bir yöntemle ve kavranabilir yalın bir anlatım biçimiyle işlenmelidir.

*Çalışmada o kentin ya da belirli bölgelerdeki kentleşmenin tarihsel süreçteki durumu toplumsal yaşamı, günümüze kalan/kalmayan, soyut ( gelenek ve görenek ) /somut tarih ve kültür zenginlikleri ele alınmalıdır.

*Aday yapıtların 1 Ocak 2002 tarihinden sonra yayınlanmış ya da yayına hazır dosya halinde olması gerekir. Birden fazla kişinin ortak çalışması da aday olabilir.

*Yurt içinden ve yurt dışından ödüle aday olunabilir. Ancak çalışmalar, 2. maddedeki koşullara uygun olmalı ve Türkçe yazılmalıdır.

*Adaylar doğrudan başvuracakları gibi, kamu kuruluşları, üniversiteler, eğitim kurumları, meslek kuruluşları; sivil toplum örgütleri de aday gösterebilir. Bu şekilde önerilen adayların onay/imzaları da başvuruya eklenmelidir.

*Aday yapıtlar 10 nüsha olarak gönderilmeli; ayrıca yapıt sahibi adayın bir A4 kağıdını geçmeyen özgeçmişi ( 10 kopya olarak ) ve bir adet fotoğrafı eklenmelidir. Açık haberleşme adresi ile telefon ve faks numarası ile e-mail adresi başvuruda bulunmalıdır.

*Ödüle başvuranlar kesinlikle açıklanmaz.

*Son başvuru tarihi 30 Nisan 2005'tir.

*Ödül tek olarak verilir, bölüştürülemez, mansiyon yoktur.

*Ödül sahibine 5 milyar TL ile bir ödül belgesi sunulacaktır.

SEÇİCİ KURUL
Prof. Dr. Mehmet ÇUBUK (Mimar Sinan Üniversitesi)
Prof. Dr. Feridun EMECAN (İstanbul Ün.Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü)
Prof. Dr. Özer ERGENÇ (Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi)
Prof. Dr. Vahdettin ENGİN (Marmara Ün. Fen Ed. Fak. Tarih Böl. Öğr. Üyesi)
Prof. Dr. Mehmet GENÇ (Başbakanlık Arşivi - Bilgi Üniversitesi)
Prof. Dr. Zekai GÖRGÜLÜ (Yıldız teknik Ün. Şehir ve Bölge Planlama Böl. Bşk.)
Prof. Dr. Ruşen KELEŞ (Ankara Ün. SBF. Kentleşme - Şehircilik)
Prof. Dr. İlber ORTAYLI (Galatasaray Üniversitesi)
Prof. Dr. Metin SÖZEN (Çekül Vakfı Başkanı)

Başvuru adresi
Aday yapıtlar 30 Nisan 2005 tarihine kadar Doğan Medya Center, Milliyet Ödülleri, 34204 Bağcılar, İstanbul adresine teslim edilmiş olmalı.

Ayrıntılı bilgi için İletişim Tel: 0212 505 63 49