‘Milpark’ta Su Faturası Yüzde 50 Düşük Gelecek’



Milpa tarafından Esenyurt’ta inşa edilen 1196 konutluk Milpark sitesinde, su tasarrufuna örnek olacak bir proje başlatıldı. Milpark Genel Müdürü Ömer Civaner, sitedeki dairelerin lavabo ve duşlarıyla çamaşır ve bulaşık makinelerinden çıkan atık suların, merkezi arıtma sisteminde toplanarak arıtılacağını, arıtılan suyun içine deterjan katıldıktan sonra ayrı bir tesisatla dairelerdeki klozetlerin rezervuarlarına bağlanacağını söyledi. Klozetlerin temizliğinde, şehir şebeke suyu yerine arıtılmış suyun kullanılacağını belirterek, şunları söyledi:

“Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) geliştirdiği ve Ekolojik Evsel Atıksu Yönetimi (EKOSAN) adı verilen bu sistem, ilk kez bir konut sitesinde uygulanacak. Bu sistem sayesinde günde 250 ton atık su arıtılıp yeniden kullanılarak önemli miktarda tasarruf sağlanacak. TUBİTAK tarafından yapılan hesaplamalara göre bu sistemle daire başına su tüketimi yüzde 50 oranında azalacak.”  

Civaner, “Dünyada her şeyi üretmek mümkün ama suyu üretmek mümkün değil. Atık suların toplanması ve arıtılarak yeniden rezervuarlara ulaştırılması, tesisat maliyetini önemli ölçüde artıracak. Ancak bu projeye çok önem veriyoruz. Su sorununun bilincinde bir şirket olarak, bu sistemin diğer sitelere de örnek olmasını istiyoruz. Evsel atık suların tekrar kullanımı dünya genelinde başta Avustralya olmak üzere Almanya, İngiltere, İsrail, ABD gibi pek çok ülkede yıllardır uygulanıyor” dedi.

2010’da teslim

Civaner, 33 bin metrekare arsa üzerinde, yaklaşık 143 bin metrekare inşaat alanına sahip projenin yatırım tutarının arsa hariç 100 milyon dolar civarında olacağını söyledi. İnşaat ruhsatının Aralık 2007’de alındığını belirten Civaner, hafriyat çalışmalarına başlanan projenin Haziran 2010’da teslim edileceğini söyledi. Civaner, depreme karşı önlem sağlamak amacıyla binaların fore kazık ve radye temel üzerinde yükseleceğini ifade etti.

Küçük daireler beyaz eşyalı

Milpark’ta 1+1, 2+1, 3+1 ve 4+1 tiplerinde, büyüklükleri 65 metrekare ile 186 metrekare arasında değişen 14 farklı dairenin yer alacağını kaydeden Civaner, satış fiyatların da 102 bin YTL ile 355 bin YTL arasında değiştiğini söyledi. Civaner, stüdyo ve 2+1 dairelerin beyaz eşyayla teslim edileceğini kaydetti.

Faiz ve taksit avantajı

Ömer Civaner, konut edinmek isteyenler için cazip ödeme olanakları geliştirdiklerini belirterek şunları söyledi:
“Daire almak isteyenler, ilk başvuruda daire bedelinin yarısı kadar kredi kullanacak. Diğer yarısı için de daire tesliminde ikinci bir kredi alacak. Daire bedelinin yarısı kadar kredi kullanarak daha az faiz ve daha düşük taksit ödeyecekler.”

Kreşi de olacak

Ömer Civaner, Milpark’ta 24 saat kapalı devre izleme sistemi, özel güvenlik ekibi, açık-kapalı otopark, çift asansör, jeneratör sistemi, internet erişimi, daireler arası ücretsiz telefon görüşmesi gibi hizmetlerin yanı sıra, yüzme havuzları, sağlık merkezi, çok amaçlı spor alanı, kapalı fitness salonu, restoran, kafe, çocuk parkı, kreş, mini çarşı ve su kanalının yer alacağını söyledi.