“Mimar Kemaleddin: Tarihin Dönüm Noktalarında Bir Mimar” Sergisi İstanbul’da Açılıyor



Mimarlar Odası’nın “Türkiye’nin mimarlık kültürüne katkıda bulunmuş ve bugün hayatta olmayan mimar(lar)ın anısını yaşatmak üzere” düzenlediği ve bu dönem Mimar Kemaleddin Bey’in gündeme alındığı Anma Programı etkinlikleri, İstanbul sergisi ile devam ediyor. Sempozyuma paralel olarak Ankara’da açılan Mimar Kemaleddin: Tarihin Dönüm Noktalarında Bir Mimar Retrospektif Sergisi’nin genişletilmiş hali, 26 Aralık 2007 İstanbul’da Taksim Sanat Galerisi’nde açılacak.

24 Ocak 2008 tarihine kadar Taksim Sanat Galerisi’nde izleyicisi ile buluşacak olan serginin daha sonra Türkiye ve yurtdışında birçok kenti dolaşması hedefleniyor.

Mimarlar Odası’nın bu doğrultuda oluşturduğu ve Günkut Akın, Afife Batur, Ali Cengizkan, Bülend Tuna ve Yıldırım Yavuz’dan oluşan Anma Programı Komitesi’nin 2006 yılından beri yürüttüğü çalışmalar sonucunda, Mimar Kemaleddin’i ve dönemini anlamak / Mimar Kemaleddin’i anmak çabası içerisinde yerine getirilmek üzere, mimarın tüm çalışmalarına değinen sempozyum ve retrospektif serginin yanısıra, mimarın yaşamı ve yapıtları üzerine kapsamlı bir retrospektif kitap yayımlanması; mimarın ayakta olan yapılarına plaket çakılarak tanınmalarının sağlanması; Mimar Kemaleddin arşivinde bulunan özgün çizimlerin eksiksiz envanterinin çıkarılarak sayısal ortama aktarılması; başta İstanbul ve Ankara olmak üzere Mimar Kemaleddin’in eserlerinin bulunduğu kentler için özel mimarlık rehberlerinin yayımlanması çalışmaları ise tamamlanmak üzere. Şu ana kadar gerçekleştirilmiş olan sempozyum ve sergi çalışmaları yanı sıra bilindiği gibi mimar, 13 Temmuz 2007 tarihinde, 80. ölüm yıldönümünde, yeni tasarlanan mezarı başında anılmıştı.