Mimar Sinan Bilmecesi



Sinan Yönel'in, Mimar Sinan'ın 8. kuşaktan torunu olduğu iddiasıyla, ellerindeki tapularla ortaya çıkması, dünyaca ünlü Mimar Sinan ile ilgili yeni bir tartışma başlattı.

Yönel, gerçek adı Mimar-ı Sultani Sinanuddin Atik Yusuf Bin Abdullah olan Mimar Sinan ile ilgili çeşitli belgeleri mahkemeye sunmaya hazırlanıyor. Bu belgelerden biri de İstanbul'daki selde ayakta kalan Büyükçekmece Köprüsü. Köprünün kitabesinde bu eserin mimarı olarak Yusuf Bin Abdullah'ın ismi yer alıyor. Büyükçekmece Köprüsü, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün 1941 tarihli dergisinde ise dünyaca ünlü Mimar Sinan'ın eserleri arasında gösteriliyor. Aynı dergide Mimar Sinan'ın, Yusuf Bin Abdullah adıyla anıldığı da vurgulanıyor.

Mimar Sinan'ın torunları adına konuşan Avukat Ayhan Tuncer, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün iki farklı Mimar Sinan olduğunu iddia ederek tarihi çarpıttığını, Sinan ile torunlarına açıkça hakaret ettiğini söyledi. Büyükçekmece Köprüsü, Mehmet Çelebi tarafından kaleme alınan el yazması, Kadı huzurunda yapılan satış senedi ve vakıf senedinin tek bir Mimar Sinan olduğunu ortaya koyduğunu anlatan Tuncer, yasal yollara başvuracaklarını da sözlerine ekledi.

Sinan'ın torunu değil

Vakıflar Genel Müdürlüğü ise Sinan'ın torunları olduklarını söyleyen kişilerin sundukları belgelerin, meşhur Mimar Sinan'a ait vakıf ile hiçbir ilgisi bulunmadığını, Süleymaniye Camii ve Selimiye Camii başta olmak üzere pek çok önemli dünya şaheserine imza atan Mimar Sinan'ın, 1489 tarihinde Kayseri Ağırnas'ta doğduğunu bildirdi.