Mimar Sinan Eserlerinin ‘Uydu Görüntüleri’ Internete INTA SPACETURK İle Aktarılacak

Inta Spaceturk, “Boyutların Ötesinde Anılan: Koca Mimar Sinan” projesinin Uydu Teknolojileri Sponsoru oldu. Uydu teknolojileri ve görüntüleme üzerine faaliyet gösteren Inta Spaceturk, sosyal sorumluluk ve kültürel mirasın tanıtılması adına, Mimar Sinan eserlerini, uydusundan aldığı görüntülerle Türk ve Dünya internet kullanıcılarının hizmetine sunacak. Bu görüntüler sayesinde Mimar Sinan eserleri hakkında akademik, mimari, turizm ve sanatsal anlamda yeni yaklaşımlar getirmesi adına büyük bir katkı sağlayacak.

Inta Spaceturk yetkilisi Tunç Şirinyıldız, projeye dair beklentileri ve görüşlerini şu şekilde aktardı: “Mimar Sinan gibi tarihe adını altın harflerle yazmış bir sanatkarın, bir bilim adamının eserlerinin yüksek çözümlemeli uydu teknolojisi sayesinde görüntülenip tüm Dünya’ya sergilenmeleri, gerek ülkemiz gerekse firmamız için çok gurur verici bir olaydır. Bu proje sayesinde, günümüz teknolojisinin çok farklı alanlarda da kullanılabileceğini göstermiş olacağız.”

Proje Lideri Reha Başoğul, yapılan bu işbirliği çerçevesinde eser görüntülerinin bir de uydu fotoğraflarıyla aktarılmasını şu şekilde yorumluyor: “Bizim için yine heyecan verici bir hayal olarak başlayan, sonrasında Inta Spaceturk firmasının Mimar Sinan’a gösterdikleri duyarlılıkları sonucu bu hayalin de gerçekleşmesi adına büyük bir adım kattettiğimizi düşünüyorum. Mimar Sinan üzerine uzmanlaşmış akademisyenlerin danışmanlığında, projenin internet sayfasında bu görüntülerin yer aldığı ayrı bir microsite tasarlamamızın da fikrini açtı. Gönül isterdi ki; Mimar Sinan’ın eserlerinin kaydının tutulduğunu bildiğimiz Tezkiretül-Bünyan, Tezkiret ül-Ebniye, Tuhfet ül-Mi'marin gibi yazmalardaki tüm Mimar Sinan eserlerinin hepsini, gerek iç ve dış mekan gerekse uydu fotoğraflarıyla aktarmamız mümkün olsun. Ne yazık ki yangın, deprem ve imar faaliyetleri sonucu yok olan eserlerine yer verilemeyecek. Kültür mirasımıza sahip çıkmakta çoğu zaman kifayetsiz kalıyoruz. Sinan’ın, şu anki sınırlarımızı aşan eserlerinin, kendi tabiriyle bulunduğu şehire nasıl bir silüet ve anlam kattığını bu uydu görüntüleriyle daha iyi anlaşılacağına inanıyorum. Tüm Mimar Sinan ilgilileri, proje ekibi ve sponsorlarımız adına Inta Spaceturk’e projeye kattığı değer sebebiyle teşekkür ediyorum.

“Boyutların Ötesinde Anılan:Koca Mimar Sinan” Nedir?
Sponsorlarının desteğiyle, Crea-Factory tarafından prodüksiyonu tamamlanacak “Boyutların Ötesinde Anılan : Koca Mimar Sinan” Projesi, Türk ve Anadolu kültür mozaiğinin deha isimleri arasında yeralan Mimar Sinan’la ilgili en kapsamlı internet sitesi olma hedefini taşıyor. Sponsorluk anlaşmalarının tamamlanması sonucunda 6 ay sürecek bir çalışmayla hazırlanacak internet sitesi, “Türkçe ve İngilizce olmak üzere 2 yayın diliyle” ve yaklaşık “65 ana başlıkla” hazırlanacak.

Proje, bir ilk olarak, Mimar Sinan dehasının akademik ve sanatsal içerik, görsel iletişim ve tasarım alanları gibi geniş açılımlarla anlaşılmasına olanak sağlayacak. Danışmanlığını, akademisyen ve sanatçılardan oluşan konusunda uzman bir kadronun yapacağı proje, yayın hayatına başlamasıyla birlikte yaklaşık 1000 sayfalık bir dökümantasyona ulaşma öngörüsüyle, Mimar Sinan konusunda tüm dünyada herkes tarafından ulaşılabilecek bir “Bilgi Kaynağı” olma özelliğini taşıyor.

Projenin bir diğer hedefi de, daha sonra aynı alanda başka projelerin yapım sürecine örnek teşkil etmesi açısından, yapım ekibinin 30 yaş altında gençlerden seçilmesi nedeniyle bir “Gençlik Projesi” niteliğinde olması…