Mimar Sinan’ı Ölümünün 432. Yılında Saygıyla Anıyoruz



"Büyük Usta Mimar Sinan’ı ölümünün 432. yılında saygıyla anıyoruz.

Her yıl gelenekselleşmiş olarak Süleymaniye Külliyesi’ndeki mezarı başında düzenlediğimiz anma programını COVİD-19 salgını önlemleri sebebiyle gerçekleştiremiyoruz. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi olarak, kültürümüze ve uygarlık tarihine yapmış olduğu katkılarıyla Sinan’ın mimarlık değerlerine sahip çıkmaya devam edeceğiz.

Sinan’ın 432. ölüm yıldönümü sebebiyle; Yönetmen Suha Arın ve ekibi tarafından “1988 Uluslararası Mimar Sinan Yılı” dolayısıyla hazırlanan, büyük mimarın hayatını ve eserlerini yansıtan, her biri yarım saatlik altı bölümden oluşan “Dünya Durdukça” Belgeseli’ni, Mimar Sinan’ı anma programı kapsamında her gün bir bölüm olmak üzere 6-11 Nisan 2020 tarihlerinde mimarist.tv üzerinden gösterime açacağız. Bize bu olanağı sunan Arın Ailesi’ne, desteklerinden dolayı teşekkür ederiz.

6 Nisan Pazartesi gününden başlayarak mimarist.tv adresi üzerinden belgesel bölümlerini izleyebilirsiniz.

*Günün bölümü 00.00 itibariyle mimarist.tv üzerinden yayımlanmış olacaktır."

Reklam Goruntulenme Bolumu



*

“Dünya Durdukça” Belgeseli

Yönetmen:  Suha Arın
Görüntü Yönetmeni:  İlhan Arakon
Kamera:  Turhan Yavuz
Kurgu:  Cahit Seymen
Müzik:  Turgay Erdener
Anlatan:  Süreyya Arın, Sacit Onan (TR), Ian Shears (EN), Alain Laurenceau (FR)
Süre:  180 dk. (30’ar dakikalık 6 bölüm)
Format:  35 mm Renkli Film

Yapım Yılı:  1988

Bu belgesel için MTV bünyesinde kurulan Mimar Sinan Araştırma Merkezi’nde, Arapça, Farsça, Osmanlıca uzmanları, mimarlar, sanat tarihçileri ve sosyal antropologlar görev aldı. Mimar Sinan’ın yaşamı ve yapı faaliyetlerinin yanı sıra, Osmanlı Devleti’nin o zaman dilimindeki yöneticilerini, siyasal, toplumsal, ekonomik ve kültürel olayları Avrupa ve Asya ile karşılaştırarak inceleyen araştırma merkezinde on binden fazla bilgi fişi derlendi. Bir buçuk yılda tamamlanan “Dünya Durdukça” belgeseli için, Türkiye sınırları içinde 40.000 km yol kat edilerek otuzdan fazla ilde çekim yapıldı. Ayrıca, Yunanistan, Macaristan, Yugoslayva, Sovyetler Birliği ve Suriye’de de çekimler gerçekleştirildi. ”Dünya Durdukça”, 1989 Lozan Mimari Filmler Yarışması’nda “Jüri Özel Ödülü”ne, 1990 UNESCO Uluslararası Sanat Filmleri Yarışması’nda “Mimarlık Ödülü”ne, 1990 Bordeaux Şehir Planlaması ve Mimari Filmler Yarışması’nda da “Avrupa Konseyi Özel Ödülü”ne layık görüldü.