Mimari Zaha Hadid'den Akustik ODTÜ'den...



Radikal'den Ömer Erbil'in haberine göre, Bakü eski şehrin dışında çok farklı bir konseptle inşa edilen kültür merkezi 205 milyon euroya mal oldu. 101 bin metrekarelik dünyaca ün yapan kültür merkezi Türk mühendislerce inşa edildi.

Hazar yükseliyor

Bakü Haydar Aliyev Kültür Merkezi açılışında binanın dış mimari görünüşü oldukça etkileyiciydi. Azerbaycan mitolojisinde Hazar’ın yükselişini, dalgaları konsepte oturtan mimar Zaha Hadid, renk olarak beyazı tercih etmiş. Işıklandırması, çevre düzeni, sade peyzajı ile etkileyen kültür merkezi içeriye girildiğinde de sizi büyülemeyi sürdürüyor.

Binanın dışı gibi içinde de klasik simetri anlayışından kaçan mimar, renk olarak yine beyazı tercih etmiş. Ancak aydınlatma oyunları ile beyazın her tonunu görmek mümkün. Belki de bu nedenle gözü fazla yormuyor. Modern mimari üslubun tüm hilelerini ve teknolojinin kendisine sunduğu nimetlerden yararlanmayı bilem mimar Hadid’in hayal olarak nietelendirilebilecek projesini Türk müteahhitler hayata geçirdi. DİA Holding tarafından 3,5 yılda tamamlanan kültür merkezi 205 milyon euroya mal oldu. Özellikle oditoryumun mimarisi ve akustik düzeni mükemmel tasarlanmış.

Toplam inşaat alanı 101 bin 144 metrekare. 19 bin metrekare salon, 14 bin metrekare kütüphane, 12 bin metrekare müze, 41 bin metrekare kapalı otoparkı bulunuyor. Projede 1.500 kişi çalıştı. Dış kabuk, 15 binden fazla sayıda ve her biri farklı ölçü, şekil ve eğrisel yüzeye sahip panellerden oluşuyor. Avrupa ’da üretilen paneller bir lego misali taşıyıcı uzay kafes sistemi üzerine tek tek monte edildi. 980 koltuklu oditoryumun tavanları tamamen eğrisel ahşap panellerle kaplı. Klasik müzik konserleri düzenlenebilecek şekilde inşa edilen oditoryumun akustiği ODTÜ mühendislerince dizayn edildi. Meşe kaplamalar ise Kuzey Amerika’dan 200 TIR ile getirildi. Wallpaper dergisi tarafından en iyi tasarım ödülüne layık görülen kültür merkezi Time ve Financial Times tarafından birkaç kez haber konusu edildi.

‘Jet hızı’yla bitirildi

DİA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hassan Gozal, projenin tamamının Türk mühendislerinin ve işçisinin başarısı olduğunu vurgulayarak, “Dünyanın yapım tekniği açısından en zor eserlerinden birini yaptık. Üzerinde kullanılan malzeme teknoloji eseri kompozit, hiçbir parça birbiriyle benzer değil. Tüm bu süreçte Azerbaycan’ın zorlu kış şartlarıyla mücadele ettik. Bu zorluklara rağmen 101 bin metrekarelik bu şaheseri kısa sürede ortaya çıkardık. Hadid’in dünya üzerindeki projeleri 10 yılda bitiriliyor. Mimarın en büyük ve en kısa sürede biten projesi” dedi.