Mimaride Işık Vol 3: İşlevselliğin Ötesinde Aydınlatma Tasarımı



PLD Türkiye tarafından 2011 yılından bu yana düzenlenen "Mimaride Işık" etkinlik dizisinin üçüncüsü, 13 Kasım 2013 Çarşamba akşamı iGuzzini'nin sponsorluğunda Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) 'de gerçekleşiyor. Mimaride Işık Vol 3, sektörün önde gelen mimar, iç mimar ve aydınlatma tasarımcılarını aynı çatı altında buluşturmayı hedefliyor.

Aydınlatma tasarımı her zaman, mimariye, mekâna ve mekândaki objelere entegre bir çözüm sunmalı. Profesyonel ve iyi düşünülmüş bir aydınlatma tasarımı için, sürecin derinlemesine incelenmesi ve projenin gerçekleşmesine katkıda bulunan katılımcıların doğru tespitlerde bulunması önem taşıyor. Başarılı projeler, ancak mimar ve iç mimarlarla yapılan ve tüm tarafların birbirine ilham verebildiği iyi bir işbirliğine dayanıyor. Bu sayede ışık, -açık olsun veya olmasın- mimarlığın ayrılmaz bir parçası haline geliyor.

Yirmi yılı aşkın deneyimiyle önemli aydınlatma tasarımcılarından biri olan Dean Skira, Mimaride Işık Vol 3 kapsamında yapacağı 'İşlevselliğin Ötesinde Aydınlatma Tasarımı' başlıklı sunumunda bu işbirliğine dikkat çekecek. Skira, 'iyi düşünülmüş' ışığın, 'sınırlardan bağımsız' olduğunu ödüllü projelerinden örnekler eşliğinde paylaşacak.

Konferans simultane olarak İngilizce’den Türkçe’ye çevrilecek.

Program:

19.00 – 19.30  Kayıt
19.30 – 19.35  Açılış Konuşmaları
19.35 – 20:30  İşlevselliğin Ötesinde Aydınlatma Tasarımı, Dean Skira
20.30 – 21.30  İkram

Dean Skira kimdir?

1962 doğumlu Dean Skira, 20 yılın üzerinde deneyime sahip önemli bir aydınlatma tasarımcısı. Hırvatistan’ın Pula şehrinde yaşamakta ve çalışmakta olan Skira; çocukluk döneminde babasının profesyonel olarak camla ilgili çalışmaları sayesinde ışığa aşık oldu. 1986’da New York’daki Fashion Institute of Technologies’de aydınlatma tasarımı ve iç mimarlık eğitimi almak üzere Amerika’ya gitti. 1990 yılında ise kendi aydınlatma tasarımı şirketini kurdu. Aynı dönemlerde Kuzey Amerika Aydınlatma Mühendisliği Topluluğu (IES) üyesi oldu. Skira, profesyonel kariyerine devam etmek için 1995 yılında Hırvatistan’a geri döndü. Hırvatistan Tasarımcılar Topluluğu ve Hırvatistan Aydınlatma Birliği üyesi olan tasarımcının aydınlatma alanındaki önemli rolü; uluslararası birçok yayın ve ödül ile takdir edildi.

Skira’nın Hırvatistan’ın Buzet kasabası için yaptığı aydınlatma tasarımı 2002 yılında IES, Merit ödülünü almaya hak kazandı. 2006 yılında kendi ofis binasını inşa eden Skira, bu ofis ile uluslararası Dedalo Minosse 2007-2008 ödülünü aldı. Bu ofis tasarımı aynı zamanda AB ödülü olan Mies Van der Rohe 2009’a aday gösterildi ve Phaidon Atlas’ın Çağdaş Dünya Mimarisi bölümünde yayınlandı. 2010 yılında Skira’nın "My Light / Benim Işığım" isimli kitabı yayınlandı. iGuzzini için tasarladığı ilk lambası; 2012 ARC Show Inovasyon ödülüne “en yenilikçi ürün” olarak layık görüldü. Bu ilk lamba aynı zamanda 2012 LDA ödülü ve 2013 iF ürün tasarımı ödülünü de kazandı. Novamed Polikliniği için tasarladığı aydınlatma tasarımı projesi, “görsel bir temanın ışığa en başarılı dönüşümü” olarak 2012, IALD Özel Övgü ödülüne layık görüldü. Skira’nın çalışmaları, uluslararası alanda son derece önemli mimarlık ve aydınlatma dergilerinde yayınlandı. Tasarımcı aralarında Orta Doğu, Rusya, Slovenya, İtalya, İngiltere olmak üzere birçok ülke ve bölgede çeşitli projelerde çalışıyor. Aynı zamanda dünyada çeşitli üniversitelerde dersler verirken; Almanya, İsrail, Brezilya ve Amerika’da konferanslar gerçekleştiriyor.