Mimarın Siyasi Tercihleri Nerede Başlar Nerede Biter




İngiltere, mesleki örgütlerde yer alan mimarların siyasi tercihlerini sorgulayan İngiliz Mimarları Kraliyet Enstitüsü (RIBA) kararını tartışıyor. Geçtiğimiz yıl, RİBA yönetici adaylarından Peter Phillips’in beş yıldır aşırı sağcı İngiltere Ulusal Parti'nin (BNP) üyesi olduğu ortaya çıkmıştı.

The Guardian’ın internet edisyonunda Matthew Taylor ve Tania Branigan imzası ile yayınlanan habere göre, RIBA’nın, konsey üyelerinin ve konseyde yer almak isteyen adayların, bir siyasi partiye üye olup olmadıkları da dahil olmak üzere geniş bir yelpazede ilgi alanlarını kapsayan bir açıklama yapmalarını zorunlu hale getirmesi, RIBA’yı “McCarthycilikle” suçlayan ülkenin önde gelen bazı mimarları arasında da endişe yarattı.

RIBA Başkanı Jack Pringle, aslında uzun bir zamandır bu değişiklik üzerinde çalıştıklarını söylüyor. Pringle, Peter Phillips’i seçen pekçok kimsenin onun BNP üyeliğinden haberdar olmadığını savunuyor. Yeni sistem, hiç kimsenin aday olmasını engellemeyecek, ancak üyelere adayların bakış açılarını daha geniş bir perspektiften görme olanağı verecek.

RIBA üyelerinden Colin Kerr, yeni uygulamaya karşı. “Muhtemelen Phillips’in BNP üyeliğine bir tepki bu, fakat McCarthyciliğe doğru giden nokta da burada. Peki ya herhangi bir siyasi partiye üye olmayıp da korkunç fikirleri olan birileri olursa ne olacak?”

RIBA eski başkanlarından George Ferguson ise, konseyin ulusal politikalarla ilişkilendirilmemesi gerektiği görüşünde. “Bu, uygulaması çok zor bir denge ve eğer uygulanacaksa da sadece BNP gibi radikal hareketlere karşı uygulanmalı. Fakat burada sorun, BNP’yi tiksindirici bir organizasyon olarak değerlendirmeme rağmen yasak bir parti olmaması”.

Orjinal metin için tıklayınız