Mimarizm Ocak Ayında 30 Günde Devr-i Alem Vaadediyor



Mimarizm, 2011’de de mimarlık ve tasarım dünyasının, Türkiye ve dünyadaki farklı yansımalarını sayfalarına taşımaya devam ediyor. İstanbul’un 19. ve 20. yüzyıldaki kozmopolit mimari üretimi ile tarih yolculuğuna başlayan okuru sonraki durakta, Haydarpaşa’nın terk edilmiş siloları ve onların saklı dünyası karşılıyor. 2011’e gastro-kentsel bir tarih turu ile başlayan Mimarizm, fotoğraf meraklılarını ise mütevazı bir New York turuna çıkarıyor.

Kentin Tozu: Osmanlı Modernleşmesinin Mimarlarını Tanıyalım

İstanbul, Avrupa Kültür Başkentliği'ne veda ederken, çokkültürlülüğünü taçlandıran iki etkinliğe ev sahipliği yaptı. İstanbul'un unutulan mimarlarına ilişkin farkındalık yaratma güdüsüyle ortaya çıkan sergiler, pekçok anlamda ilk niteliğinde.

Çat Kapı: Şanal Mimarlık | Planlama

Danışmanlık ve küçük ölçekli yenilemeler uğraşılan, araştırmaya ve öğrenmeye ayrılan –Murat Şanal’ın deyimi ile- dört senelik “kuluçka dönemi”nin ardından Şanal Mimarlık, “profesyonellik” kavramını bu coğrafyada taze bir soluk ile yeniden tanımlıyor.

İlk Yapı: Sahra Apartmanı | Kreatif Mimarlık

Mimarizm İlk Yapı'nın 2011'deki ilk konuğu , genç ve başarılı mimarlık pratiği Kreatif Mimarlık'ın Etiler’de konumlanan Sahra Apartmanı… Selim ve Mehmet Cengiç ile Aydan Volkan tarafından kurulan Kreatif'in projesine Cemal Emden fotoğrafları, Esra Akcan ise sözleri ile eşlik ediyor.

Karanlık Oda: Tüm Klişeleri ve Büyüsü ile New York, New York / E. Seda Kayım & M. Can Tanyeli

Rüyaların gerçeğe dönüştüğü, hemen her şeyin imkanlı gözüktüğü, "taşı-toprağı altın" efsanesinin Amerika şubesi, "uyumayan şehir" New York, Karanlık Oda'nın bu ayki hevesi...

İş Dışı: Haydarpaşa'da Bir Gün

Haydarpaşa Garı'ndaki talihsiz yangının ardından yolumuz, Yeditepe Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü'nden Elias Sarantopoulos ile kesişti. 2010 yazından bu yana garı ve çevresini belgeleyen Elias ile garın gizli dünyasına daldık.

Mimarın Göbeği: Kentler ve Tatlılar

Bazı kentler ile özdeşleşmiş tatlı atıştırmalıklar bulunur. Ancak bu özdeşleşme, illa ki bir tatlının dünyanın başka köşesinde bulunamayacak olmasından ya da ilgili tatlının en “hasının” bulunduğu yerin o kent olmasından kaynaklanmaz.

Dış Ses: Geçmişin İzinde ve İçinde Yaşamak

YTÜ'de aldığı planlama formasyonunun ardından, yüksek lisans eğitimi için gittiği Barselona'da mimarlık ve planlama pratiklerini eleştirel bir gözle incelemeyi sürdüren Banu Çiçek Tülü, New York seyahati sırasında bilfiil deneyimlediği 'The Miner and a Major' adlı mimari müdahaleyi aktarıyor.