Mimarlar "Dünya Mimarlar Günü"nü Kutladı



Fotoğraf: Metin Karadağ

Dünya Mimarlık Günü, her yıl ekim ayının ilk pazartesi günü, Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) tarafından Habitat Günü ile birlikte kutlanıyor. Bu yıl 5 Ekim’de kutlanan Dünya Mimarlık Günü için UIA 2009 yılı temasını "Küresel Kriz Karşısında Mimarların Gücü" olarak belirledi. Dünya Mimarlık Günü, Türkiye’de de Mimarlar Odası Şube ve Temsilciliklerinin düzenlediği çeşitli etkinliklerle kutlandı.



Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi bu kutlamalar çerçevesinde, 2004 yılından bu yana bir dizi etkinlik gerçekleştiriyor. "Mimarlık ve Kent Şenliği" adı altında gerçekleşen bu etkinlikler kente yayılarak kentlilerin de katılımlarına olanak sağlanıyor. Şenlik kapsamında düzenlenen konferans, panel, söyleşi, seminer, atölye ve sergilere, 2007 yılında, "İstanbul Mimarlık ve Kent Filmleri Festivali" eklendi. Belgesel ve canlandırma dalında ulusal ve uluslararası bir film yarışmasını da içeren bu festival ile etkinliklere uluslararası bir boyut kazandırıldı.

Bu yıl Mimarlık ve Kent Filmleri Festivali kapsamında, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yıldız Sarayı Dışkarakol Binası’nda "Melih Gökçek ve Demokrasi", "Mimar Kemaleddin Bey", "Entropi", "Bir Beygir Hikayesi", "Fenerin Ardındaki Şehir", "Mezra Ezidiya" ve "Gelenler, Gidenler, Kalanlar" filmleri gösterildi. Film gösterimlerinin ardından "Meydanlar" Fotoğraf Yarışması Ödül Töreni ve kokteyl gerçekleştirildi.