Mimarlar Odası Hrant Dink'in Katledilmesini Kınadı

TMMOB Mimarlar Odası yazılı bir açıklama yaparak, Gazeteci Hrant Dink'in hunharca kalledilmesini kınadı.

"Yurttaşımız, değerli gazeteci Hrant Dink’in hunharca katledilmesi hepimizi derinden üzmüştür. Bu topraklarda doğup büyüyen, bu topraklarda yaşayan ve ne yazık ki kurşunlanarak bu topraklarda ölen değerli bir aydınımız, değerli bir insanımızdı; acımız büyük" ifadelerine yer verilen açıklama şöyle devam etti:

"Ülkemizin aydınlık insanları; Türkiye’nin farklı düşüncelere, farklı seslere tahammül edilmeyen bir yer olmasının acısını ve ezikliğini duymaktadırlar. Söylenmeyen, dile getirilmeyen düşüncenin anlamının olamayacağını; paylaşmanın, tartışmanın, karşılıklı fikir geliştirmenin bizi zenginleştireceğini bilmektedirler.

Ülkemizin aydınlık insanları; kışkırtılan milliyetçiliğin ne kadar tehlikeli maceralara yol açabileceğinin farkındadırlar. Kendimizden başkasının kolaylıkla ötekileştirildiği ortamların ülkemizi ne kadar yaşanmaz hale getireceğini bilmektedirler.

Ülkemizin aydınlık insanları; korkutulmak istenmektedir. Korkunun, özellikle de yakın geçmişinde bu kadar siyasi cinayetin yaşandığı bir ortamda korkmanın çok doğal bir insani duygu olduğunu, ancak bunun karar verme özgürlüğümüzü, sağlıklı düşünme olanaklarını elimizden alacağını da bilmektedirler.

Ülkemizin aydınlık insanları; ölümün kutsanmadığı, farklı düşüncelerin zenginlik olarak değerlendirildiği, kimsenin dininden, dilinden, etnik kökeninden, cinsiyetinden dolayı ayrımcılığa maruz kalmadığı bir ülkenin özlemini duymaktadırlar. Bu özlemin gerçekleştirilmesi için talepte bulunmanın yetmeyeceğini, bunun için yoğun çaba gösterilmesi gerektiğini de bilmektedirler.

Bu ülkenin mimarları olarak, ortak kültürel mirasımızın bu topraklarda yaşayan değişik toplumlar tarafından üretildiğinin bilincindeyiz. Bunun Anadolu’nun eşsiz bir zenginliği olarak görmekte ve bu zenginlikle gurur duymaktayız. Bu ortak kültürel mirasımızın korunması, ortak kültürümüzün incelenmesi ve geliştirilmesi doğrultusunda, şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da çaba göstereceğimizi duyurmak istiyoruz.

Dileğimiz bu acının bir daha yaşanmaması."

Mimarlar Odası, tüm mimarları Hrant Dink’in cenazesine katılmaya çağırdı.