Mimarlar Odası, Marmara Köşkünün Yıkımına Dava Açtı



Konuyla ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, hukuken köşkün yıkımının mümkün olmadığını söyledi. Candan şöyle devam etti: “Marmara Köşkü Atatürk’ün Türkiye halkına bağışıdır. Atatürk, çiftlik alanlarının Türkiye halkına bağışını Marmara Köşkü’nde gerçekleştirmiştir. Marmara  Köşkün’ün duvarları bu bağışa tanıktır. Yıkılmak istenen şey tamda bu tanıklığın ortadan kaldırılmasına yöneliktir" dedi.  

Candan, “660 sayılı ilke kararına göre, binanın güçlendirmeye ihtiyacı varsa güçlendirirsiniz. Tescilli yapılarda bir yapının yeniden yapılması için yapının yerinde olmaması gerekmektedir. Marmara Köşkü ayaktadır. Onun temsil ettiği değerler ayaktadır. Tescilli bir yapıyı yıkmaya kalkışmak, yıkık kararına onay vermek de suçtur, ilke kararını ihlal etmektir. Rekonstrüksiyon “yeniden kurmak” demektir, bu durum  var olmayan yapılar için geçerlidir. Bugün yok ettikleri su süzgeci binası için, AOÇ de yıktıkları ve sonrasın da tescilenen lokanta için rekonstrüksiyon kararı alabilirler ama hala ayakta olan Marmara Köşkü için tescilli yapı olması sebebiyle ancak; bakım ve onarım kararı alabilirler" diye konuştu.

Kentteki tescilli yapıların yok olmasına göz yummayacaklarını ifade eden Candan, "Marmara Köşkü’nün anı değeri vardır, simge değeri vardır, vasiyet değeri vardır, tanıklık değeri vardır. Bu ülkenin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün yaşanmışlık değeri vardır. Bu nedenle bir taşının bile yıkımına onay verenler, tarih önünde asla aklanamayacaklardır” dedi.

Koruma Kurulu’nun 7 Ocak 2016 tarih 2988 Sayılı Kararı ile Atatürk’ün Marmara Köşkü’nün riskli olduğu gerekçesiyle yıkılıp yeniden yapılmasına karar verilmişti.

Reklam Goruntulenme Bolumu