Mimarlar Odası "ODTÜ" Raporu Hazırladı!



Mimarlar Odası Ankara Şubesi, şehir plancısı Erhan Öncü tarafından hazırlanan ODTÜ raporunu kamuoyuyla paylaştı. Raporda, ODTÜ arazisi, 100. Yıl ve Çiğdem mahallelerinden geçerek Eskişehir Yolu’nu Konya Yolu’na bağlayacak bağlantı projesinin kentteki trafik sıkışıklığını çözmeyeceği, karayolu dışındaki ulaşım planları hayata geçirilmediği takdirde kentteki sorunun büyüyeceği vurgulandı.

Öncü’nün Mayıs 2010 tarihli trafik verilerini kaynak alarak yaptığı incelemeye göre, Eskişehir Yolu üzerinde trafiğin sıkışık olduğu anlarda, saat başına 3100 araç trafikte bulunuyor. Bu araçların yalnızca 600’ü Konya Yolu’na geçiş yaparken, 2500 tanesi Kızılay yönüne devam etmeyi sürdürüyor. Rapora göre, Eskişehir Yolu’ndaki trafik sıkışıklığını yaratan da bu 2500 araçtan başkası değil.

Raporun sunumunu yapan Mimarlar Odası Ankara Şubesi Genel Sekreteri Tezcan Karakuş Candan ise ODTÜ yolu aracılığıyla, sorunun asıl kaynağı olan ulaşımda plansızlığın gizlenmeye çalıştığını söyledi.

Kavşaklar riskli

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin şimdiye dek basın ve kamuoyuyla paylaştığı görseller, Belediye Meclisi’nden geçen imar plan değişikliği kararı ve 2015 ile 2038 Ulaşım Ana Planlarını inceleyen Öncü, ODTÜ Yolu için tasarlanan kavşakların da kusurlu olduğu sonucuna ulaştı. Raporunda, Belediye’nin kamuoyuyla paylaştığı görsellerde yer yer 16 şeride ulaşan devasa kavşaklar ve U dönüşleri tasarlandığını belirten Öncü, özensiz hazırlanan kavşakların kazalara yol açma riskinin çok yüksek olduğu değerlendirmesinde bulundu.

"İhtiyaçları gidermez"

2015 Ulaşım Ana Planı’nda, ODTÜ arazisinden 100. Yıl’a çıkan yol, mahallenin ulaşım ihtiyaçlarını kolaylaştırmak için tasarlanmış, küçük bir bağlantıydı. Ancak 2038 planında ve mevcut belgelerde gözüken dev proje, Öncü’ye göre mahallenin ihtiyaçlarını çözmediği gibi, bölgedeki hayatı da olumsuz etkileyecek. Tepkilere karşın proje kapsamında inşasına başlanan 100. Yıl mahallesinden geçen dev viyadüğün bölgeyi bir “köprü altı mekânına” dönüştüreceğini belirten Öncü, oluşacak çevre ve gürültü kirliliğinin mahallenin yaşam alanı olma özelliğini yok edeceği görüşünde. Rapora göre, mahalleden geçecek 8 şeritli otobanla birlikte bölgedeki konutların emlak değerlerinde de düşüş yaşanması bekleniyor.