Mimarlar Odası Yargıtay Kararından Memnun



Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi, Yargıtay 14. Hukuk Dairesi'nin yerel mahkemenin Süzer Plaza (Gökkafes) arazisi için tapuda yer alan 'inşaat yapılamaz' şerhinin kaldırılması yönündeki kararını bozmasını 'hukukun zaferi' olarak yorumladı. Karar nedeniyle Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Şube Başkanı Eyüp Muhçu, yargı kararının ders verir nitelikte olduğunu belirtti. Yargıtay'ın, özellikle kent suçlarına yönelik açtıkları davalarda kentten ve kamudan yana tavır aldığını hatırlatan Eyüp Muhçu, "Bu nedenle Yargıtay'ın yaptığı iş çok önemli" dedi.

Basın toplantısına, Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi adına Başkan Eyüp Muhçu'nun yanısıra Genel Sekreter C. Sami Yılmaztürk, Mücella Yapıcı ve Mimarlar Odası hukuk Müşaviri İlyas Bulcay katıldı. Mücella Yapıcı, kararın çok derin anlamlar taşıdığını savunarak, "Bu, hukuka olan inancımızı tazeleyen bir karar" yorumunda bulundu.

Eyüp Muhçu'nun yaptığı basın açıklamasında şöyle deniliyor:

"Beyoğlu Tapu Sicil Müdürlüğü’ne kayıtlı bu taşınmazın tapu kaydında 14 Şubat 1324 tarihi senedi hakani ile sabit olan “Bu gayrimenkul üzerinde bina yapılamayacağı” Medeni Kanun meriyetinden önce tesis edilmiş bulunan İrtifak hakkı ile belirtilmiştir. Bu şerh Medeni Kanunun yürürlüğe girmesinden sonra 30.12.1940 tarihinde yapılan kadastro tespitinde “… bu gayrimenkul üzerine inşa olunmamak üzere irtifak hakkı vardır.” şeklinde yazılmıştır. Buna rağmen, mahkeme kararı ve çevredeki tarihi bina sahiplerinin muvafakatı olmaksızın dönemin Tapu Müdürü’nün kişisel ve yasalara aykırı tasarrufuyla “yapı yasağı” Tapu Sicilinden sildirilmişti.

“Yapı yapılamaz” şerhinin Tapu siciline tekrar işletilmesi için Beyoğlu Belediyesi tarafından açılan dava, 9 Mart 2004 tarihinde Yargıtay 1. Hukuk Dairesi’nin, Şişli 1. Hukuk Hâkimliği’nin verdiği “yapı yapılamaz şerhinin tapuya işlenmesi” yönündeki kararının onaylanmasıyla sonuçlandı.

Yargı kararına bağlı olarak tapuya şerhin işlenmesinden sonra Dolmabahçe Turizm A.Ş. tapu kaydındaki “ Taşınmaz üzerine inşa olunmamak üzere irtifak vardır” şeklindeki şerhin kaldırılması istemiyle 31.8.2004 – 11.1.2005 gününde verilen dilekçe ile dava açılmıştır.

Şişli 5. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından davanın kabulüne dair verilen 6.10.2005 günlü hükmü üzerine, hak sahipleri olan İTÜ Rektörlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Hazine tarafından T.C. Yargıtay 14. Hukuk Dairesi'ne yapılan temyiz başvurusu kabul edilmiştir. Yüksek yargı tarafından yapılan inceleme sonucunda 25.4.2006 günlü hükmü ile “… kararın temyiz eden taraf yararına bozulmasına” karar verilmiştir.

Yüksek Yargı kararında “Dava konusu taşınmaz malın kaydına gerek başlangıçta konulan kısıtlamanın ve gerekse sonradan kadastro uygulamasında kayıtlara ‘taşınmaz üzerine inşa olunmamak üzere irtifak hakkı vardır’ biçimiyle yansıtılan kısıtlamanın kamu düzeni taşıdığı tartışılmamalıdır.” denilmek suretiyle hak sahipliği ile ilgili değerlendirmelere son noktayı koymuştur.

Alınan kararla, “Gökkafes’in hukuksuzluğu” bir kez daha Yüksek Yargı tarafından tespit edilmiş ve hukuksuzluğun giderilmesi bakımından çok önemli bir adım atılmıştır".