Mimarlar Odası'ndan Tepki: AKM Projesi Tartışma Yarattı

Atatürk Kültür Merkezi'nde uygulanması planlanan "Türk Tarih ve Kültür Parkı" tartışmalara yol açtı. TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Nimet Özgönül, oda merkezinde düzenlenen basın toplantısında, projenin gizli saklı yürütüldüğünü söyledi ve "Halka açık bir şekilde, meslek odalarından da görüş alarak bir proje hazırlanmalıdır. Aksi taktirde bu proje halka yarar sağlamayacaktır" dedi.

AKM'nin bulunduğu bölgenin Ankara için büyük önem taşıdığına dikkat çeken Özgönül, kapalı kapılar arkasında yürütülen projelerle birilerinin rant sağlamaya çalıştığını bildirdi. Türk Tarih ve Kültür Parkı projesinin 8 mimara verildiğini, bu mimarlardan 5'inin projeyi yapmak istemediğini ve çekildiğini söyleyen Özgönül, üç proje içinden birinin seçildiğini açıkladı. Seçim kriterlerinin ne olduğunu bilmediklerini söyleyen Özgönül, "Projenin maliyeti 150 milyon dolar olarak öngörülüyor. Bu derece büyük bir projenin seçim kriterleri dahi belli olmayan bir kurul tarafından seçilmesi sağlıksız. Üstelik buna karar verecek olan Milli Komite'de teknik eleman bulunmuyor. Yani projenin önemi yetkililer tarafından anlaşılmış değil" dedi.

'Yetki büyükşehir belediyesinde'
Özgönül, 2302 sayılı yasayla AKM alanıyla ilgili tanımlanacak her türlü planlama, programlama ve diğer kararların Milli Komite'ye devredildiğini anımsattı. Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin bu alanla ilgili yaşanan gelişmelerin tümünde söz sahibi olduğunu belirten Özgönül, AKM alanının bütüncül bir proje çerçevesinde ele alınması gerektiğini savunarak, Özgönül, halkın da katılımını sağlayacak şekilde şeffaf bir proje yönetimi yapılması gerektiğini söyledi.