Mimarlar, Rant Anlayışına Karşı Uyarıda Bulundu



Mimarlar Odası Hatay Şubesi Başkanı Yaşar Coşkun, Mimar Sinan’ın varlığı ile küresel ölçekte zenginleşen ulusal mimarlık ve çevre kültürümüzün, ondan beş yüz yıl sonra, cahil ve popülist bir vahşi rant anlayışıyla yok edilmesine göz yumma hakkımızın olmaması gerektiğinin altını çizdi.

Antakya Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlediği basın toplantısında, ölümünün 421.yıldönümünde Mimar Sinan’ı andıklarını ifade eden Mimarlar Odası Hatay Şubesi Başkanı Yaşar Coşkun, Prof.Dr.Yıldırım Yavuz tarafından bu anlamda hazırlanan ‘Dünden Bugüne Mimar Sinan’ başlıklı bildirisi ile ilgili de bilgi verdi.

Bildiriden başlıklar okuyan ve Mimar Sinan’ın varlığı ile küresel ölçekte zenginleşen ulusal mimarlık ve çevre kültürümüzün, ondan beş yüz yıl sonra, cahil ve popülist bir vahşi rant anlayışıyla yok edilmesine göz yumma hakkımızın olmaması gerektiğinin altını çizen Coşkun, şunları dile getirdi:

“Sinan’ın yaşadığı yıllardan beri olağanüstü gelişen küresel teknolojiden, bilgi birikiminden, ilerleme ve gelişme tutkusundan yoksun bir tasarım ve çevre anlayışı, kentlerimizi toplumdan kopuk, yaşanması zor, çevreye saygısız, çağdaş estetikten yoksun, salt rant hesaplarıyla gerçekleştirilmiş sıkışık yapı yığınlarına dönüştürmüştür. Oysa Sinan’ın öğretisi kopyalamayı değil anlamayı, yorumlamayı, geliştirmeyi ve ilerlemeyi vurgular.  Onun yapıtlarında izlenen eşsiz ölçülendirme, orantılandırma, strüktürel yalınlık, çevre saygısı, tüme uyum ve mekânsal bütünlük çabaları, büyük ustanın tüm yaşamı boyunca öğrenme tutkusuyla araştırdığı, çeşitli ülke ve Anadolu halk kültürlerinden edinilmiş mimari duyarlılıkları belgeler. Ulusal yapı kültürümüzü yüceltip zenginleştiren bu ve benzeri duyarlılıklar, günümüz kentlerinde artık pek ender olarak izlenebilmektedir.

Mimar Sinan’a, kültürümüze yaptığı küresel ölçekteki katkılar için şükranlarımızı, ancak, kentlerimizde daha akılcı, daha insancıl, toplumla daha uyumlu çevreler yaratmaya başladığımızda iletebiliriz.”

“Mimarlık Fakültesi açıldı”

Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Rektörü Şerefettin Canda ile yaptıkları uzun ve yoğun görüşmeler sonucunda, Antakya’da Mimarlık Fakültesi’nin açılmasına yönelik kararın son 10 gündür netleştiğini ve konuya dair YÖK karının da geldiğini ifade eden Mimarlar Odası Hatay Şubesi Başkanı Yaşar Coşkun, “Mimarlık Fakültesi artık Antakya’da” dedi. Daha önce aynı birimin, ‘Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi’ adı altında İskenderun’da faaliyete geçtiğini ifade eden Coşkun, Rektör ile son görüşmelerinin ardından böylesi bir karar alındığını ve bunu da Antakya adına memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

Mimarlık Fakültesi’nin Antakya’da açılmış olmasının önemli olduğunun da altını çizen Coşkun, şöyle konuştu:
“Antakya bir laboratuar. Çünkü burada müthiş bir birikim var. Eğer siz böylesi bir laboratuarı bırakıp bu fakülteyi İskenderun’da kurarsanız, çok büyük bir yanlış yaparsınız. Şimdi oluşan bu yapıyı bizler, Mimarlar Odası olarak her açıdan sahipleneceğiz. Bu anlamda Antakya’ya iyi ve üst düzey hocaların gelmesini sağlayacağız. Çünkü sadece Fakülte kurmak yetmiyor. İyi hocalar gelmeli ki burada iyi bir temel oluşsun. Bu gelişmenin Mimar Sinan’ı anma sürecine denk gelmesi de bizler için ayrıca gurur vesilesi olmuştur.”