Mimarlar Unvanını Geri Aldı



Mimarlar Odası, Mühendislik ve Mimarlık Hakkında Kanuna aykırı olduğu ve meslek mensuplarının mesleki unvan ve haklarında kayıplara neden olduğu gerekçesiyle Yükseköğretim Genel Kurul kararına dava açmıştı. Karar, Danıştay’dan geri döndü. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan: “Genel Merkezimin açtığı dava sonucunda, yeni mezun olan genç mimar meslektaşlarımızın diplomalarında  mimar unvanları geri alındı. Mesleğimiz açısından oldukça önemli olan unvanlarımızla bile uğraşır hale gelindi. Mimar unvanımızı hukuk mücadelesi ile geri aldık,mesleğimizi yapılamaz hale getiren, baskı altında tasarımlara müdahele edenlere yönelikte mücadelemiz devam edecek. Mimarlık mesleğindeki tasarım  özgürlüğü ve yaratıcılığı üzerindeki baskıları da kabul etmiyoruz. Mimarlığın yaratıcı ve dönüştürücü gücü hiç bir baskıyla kontrol altına alınamaz.  Kentlerimizi mesleğimizi, kültürel ve mimarı mirasımızı kimse bizden alamaz.” şeklinde konuştu.

Candan, ayrıca; Yükseköğretim Genel Kurulu’nun kararı nedeniyle bazı mezunların diploma unvanlarında, mimar unvanı yerine,  “mimarlık eğitimi almıştır “ ibaresinin haksızlık olduğuna dikkat çekerek kararın sevindirici olduğunu vurguladı.

Yükseköğretim Genel Kurulu 17.04.2014 gün ve 559 sayılı kararının mahkemeye taşınması sonucu; Mahkeme, dosya incelemesinde; Avrupa Birliği uyum çalışmaları ile gelişmiş ülkelerde düzenlenen diplomalara paralellik sağlamak amacıyla Yükseköğretim Genel Kurulunca alınan kararın; 3458 Sayılı Kanun’da yer alan “yüksek mimar” ve “mimar” unvanlarının diplomalara derç olunacağı kuralı dikkate alınmaksızın verildiği ve hukuka aykırı olduğu; uygulanması halinde telafisi güç ve imkânsız zararların doğacağını belirtti.