Mimarlardan AOÇ Mücadelesinde Bir Kazanım Daha



Yargı, Çukurambar’da, hülle yoluyla TOKİ'ye devredilen ve satışa çıkartılan AOÇ arazisinde Atatürk’ün mirasına aykırı konut ve ticarete ilişkin plan değişikliklerinin yapılamayacağına hükmetti.

Ankara 4. İdare Mahkemesi, Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin açtığı dava sonucunda Çankaya İlçesi, Karakusunlar Mah. 29101 ada, 27 ve 28 nolu parseller ile 29102 ada, 6,7 ve 8 nolu parsellere ilişkin olarak hazırlanan 1/25000 ölçekli Nazım İmar Planı, 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği işlemine ilişkin dava konusu işlemi; hukuka aykırı olduğunu belirterek iptal etti.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Kararı değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Bu karar Atatürk Orman Çiftliği mücadelesinde haklılığımızı bir kez daha gösteriyor. Atatürk Orman Çiftliği alanlarını talan eden tüm plan değişikliklerini yargıya taşıdık ve taşımaya devam edeceğiz. Sadece Atatürk Orman Çiftliği talanına yönelik 150 davamız devam ediyor. AOÇ kanununa Atatürk’ün şartlı bağışı ve vasiyetine aykırı tüm kullanımlar suçtur. Cumhuriyetle hesaplaşmanın zirve mekanı AOÇ’nin bağrında,  Atatürk’ün şartlı bağışı ve vasiyetine aykırı şekilde inşa edilen, Kaçak Saray, Ankapark, ABD büyükelçiliği başta olmak üzere hukuk dışı bu uygulamalar suç teşkil etmektedir.” dedi.

Candan  yetkililerin Çukurambar’da bulunan Atatürk Orman Çiftliği alanlarındaki plan değişikliği sürecinde, 'Alan AOÇ arazisi değildir' dediklerini hatırlatarak, “Halka yalan söylemek suçtur, mahkeme, halka gerçekleri söylemeyenlere bir kez daha ders verdi. Alan Atatürk Orman Çiftliği alanıdır, ticaret ve konuta açılmaz.” dedi.