Mimarların Atatürk Anıtı Takibi Sonuç Verdi



Zafer Meydanı’nda bulunan Mareşal Atatürk Anıtı'nın kırılan bronz çelenklerinin onarılması için yazdığı resmi yazılarla, fikri takibin peşini bırakmayan Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin çabaları sonuç verdi. Heykelin kırılan parçaları onarım için Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürlüğü’ne teslim edilirken, Mimarlar Odası Ankara Şubesi “Anıtın kopan parçaları en kısa zamanda tamir edilerek yerine yerleştirilmelidir” dedi.

Zafer Meydanı’nda bulunan Mareşal Atatürk Anıtı’nın kopan bronz parçasının onarılması için fikri takip yapan Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin bu kapsamda Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne gönderdiği resmi yazılara cevap geldi.

Kopan parçalar müzeye kaldırıldı

Konuya ilişkin açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şubesi Tezcan Karakuş Candan, şu bilgileri verdi:

“Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, bize gönderdiği resmi yazıda Mareşal Atatürk Anıtı’nın bronz rölyefinin tamiri konusunun Ankara 1 Numaraları Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na görüşülmesine kadar geçecek süre içinde kırılarak kopan rölyef parçası ile birlikte anıtın güvenliğinin sağlanması hususunda gereğinin yapılması için mülkiyet sahibi olan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na yazı gönderdiğini belirtti. Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Dairesi Başkanlığı’ndan konuya ilişkin gelen resmi yazıda ise, Atatürk anıtının kırılan parçalarının 29.07.2016 tarihli tutanak ile yerinden kaldırılarak Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürlüğü’ne teslim edildiği ve onarımının yapılabilmesi için Ankara 1 Numaraları Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne bilgi verildiği kaydedildi. Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak anıtın kopan parçaları onarılana kadar takibe devam edeceğiz.”

İvedilikle Cumhuriyet dönemi eserlerinden olan anıttaki tahribatın giderilmesi gerektiğine dikkat çeken Candan, “ Kopan parçaların müzeye kaldırılması çalınma ihtimali nedeniyle büyük önem taşıyor ancak, anıtın bronz parçaları en kısa zamanda tamir edilip yerine yerleştirilmelidir” dedi.