Mimarların Gündemi Rant!



Mi­mar­lar Oda­sı İz­mir Şu­be­si'nin haf­ta so­nu ya­pı­la­cak ola­ğan ge­nel ku­ru­lu­nun gün­de­mi­ni, kü­re­sel­leş­me sü­re­ciy­le bir­lik­te yo­ğun­la­şan plan­sız ya­pı­laş­ma ve be­ra­be­rin­de­ki rant et­ki­si şe­kil­len­di­ri­yor. Gö­re­ve ye­ni­den aday olan oda yö­ne­ti­mi, ken­di­le­ri­ni sü­rek­li da­va aç­mak­la eleş­ti­ren De­ği­şim Gru­bu üye­le­ri­ne, “Kü­re­sel­leş­me, ge­mi­si­ni kur­ta­ran kap­tan an­la­yı­şıy­la ken­di­ni ay­rı­ca­lık­lı gö­ren bi­rey­ler ya­rat­mak­ta­dır. 'De­ği­şim, dö­nü­şüm' gi­bi söy­lem­ler al­tın­da, ör­güt­lü ya­pı­la­ra ve ku­ru­luş­la­ra kar­şı bir teh­dit oluş­tu­rul­ma­ya ça­lı­şıl­mak­ta­dı­r” ya­nı­tı­nı ve­ri­yor.

 

Şu­be­nin se­çim­li ola­ğan ge­nel ku­ru­lu ya­rın Do­kuz Ey­lül Üni­ver­si­te­si Sü­rek­li Eği­tim Mer­ke­zi'nde baş­la­ya­cak. Pa­zar gü­nü de ye­ni yö­ne­ti­min be­lir­le­ne­ce­ği se­çim­ler, oda­da ya­pı­la­cak. Ge­nel ku­rul ön­ce­si oda­da, “ran­t” ve “kü­re­sel­leş­me­” mer­kez­li tar­tış­ma­lar ya­şa­nı­yor. Se­çim­ler­de aday olan De­ği­şim Gru­bu, oda yö­ne­ti­mi­nin ener­ji­si­ni, açı­lan da­va­la­ra yo­ğun­laş­tır­dı­ğı­nı, “uz­laş­ma­cı­” bir ta­vır ser­gi­le­ne­me­di­ği­ni sa­vu­nu­yor.

 

De­ği­şim Gru­bu adıy­la se­çi­me gir­me ka­ra­rı alan mi­mar­la­rın baş­kan ada­yı, İz­mir Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye­si Ta­rih­sel Çev­re ve Es­ki Eser­le­ri Ko­ru­ma Mü­dü­rü Kı­vıl­cım Kes­ki­ner. Bu grup­tan ya­pı­lan açık­la­ma­da, şu­be­nin kent­te­ki plan­la­ma­lar kar­şı­sın­da sü­rek­li da­va aç­tı­ğı kay­de­di­le­rek, “Ya­pı­lan ya­tı­rım­la­rın mi­ma­ri açı­dan İz­mir'in kent kim­li­ği­ni olum­lu ola­rak et­ki­le­me­si­ni ar­zu edi­yo­ruz. Da­va açıp dur­mak de­ğil, dü­şün­ce­le­ri­mi­zi uz­laş­ma­cı bir ta­vır­la, kar­şı­lık­lı an­la­şa­rak uy­gu­la­tan et­ki­li bir mi­mar­lar oda­sı ol­mak is­ti­yo­ru­z” gö­rüş­le­ri­ne yer ve­ri­li­yor.

Mi­mar­lar Oda­sı İz­mir Şu­be Baş­kan­lı­ğı'nı sür­dü­ren ve se­çi­me Çağ­daş De­mok­rat Mi­mar­lar Gru­bu'nun baş­kan ada­yı ola­rak gi­ren Ha­san To­pal ise, mu­ha­lif gru­bun bu yön­de­ki yak­la­şı­mı­nı şöy­le eleş­ti­ri­yor:

 

“Mi­mar­lar oda­sı, kent­leş­me ve ya­pı­laş­ma sü­reç­le­ri­ne, akıl­dan ve bi­lim­den ya­na, ka­mu ve top­lum ya­ra­rı il­ke­si­ni gö­ze­te­rek mü­da­ha­le et­mek­te­dir. Ay­rı­ca­lık­lı imar plan­la­rı­na yö­ne­lik ola­rak, mi­mar­lık ala­nı­nın ve­ri­le­ri ile ay­rın­tı­lı ra­por­lar ha­zır­la­mak­ta, il­gi­li ku­rum­la­ra ve ka­mu­oyu­na yan­sı­tıl­mak­ta, uya­rı­lar ya­pıl­mak­ta­dır. So­nuç alı­na­ma­dı­ğı za­man an­cak son ça­re ola­rak yar­gı­ya baş­vu­rul­mak­ta­dır. Bal­ço­va Te­le­fe­rik ya­maç­la­rın­da, dar­be dö­nem­le­ri­nin ola­ğa­nüs­tü ay­rı­ca­lık­la­rıy­la or­ta­ya çık­mış ya­pı­la­rın, çev­re­si­ni de ya­pı­laş­ma­ya açan çev­re dü­ze­ni pla­nı, Mi­mar­lar Oda­sı'nın ra­por­la­rı­nın ka­mu­oyun­da ya­rat­tı­ğı tep­ki so­nu­cun­da da­va açıl­ma­dan ip­tal edil­miş­tir. Tu­tar­lı po­li­ti­ka­lar ve et­kin­lik­le­ri yok et­mek is­te­yen rant çev­re­le­ri, ay­rı­ca­lık­lı imar plan­la­rın­dan ya­na olan­lar bi­ze yö­ne­lik eleş­ti­ri­ler ge­liş­ti­ri­yor. Kent­sel ge­liş­me­miz­de, imar plan­la­rı­nın ka­mu ya­ra­rı­na ol­ma il­ke­si­ni, eşit­lik­çi ve adil ol­ma il­ke­si­ni, ay­rı­ca­lık ya­rat­ma­ma il­ke­si­ni, bi­lim­sel ku­ral­la­ra ve tek­nik öl­çüt­le­re uy­gun ol­ma il­ke­si­ni, ta­rım, or­man ve su hav­za­la­rı­nın, do­ğal, kül­tü­rel mi­ra­sın ko­run­ma­sı il­ke­si­ni rant çev­re­le­ri bi­linç­li ola­rak gün­de­me ge­tir­mi­yor­lar.”