Mimarlık için Kısa Bizim için Uzun Bir Yolculuk: mimarizm.com 1 Yaşında



Türkiye mimarlık yayıncılığına yeni bir yüz kazandırmanın yanısıra yapı sektörünün 'bilgi' kaynağı Yapı-Endüstri Merkezi'nin (YEM) 40 yılı aşan birikiminin daha geniş kitlelerle paylaşılması iddiasıyla yayın hayatına başlayan mimarizm.com 1 yaşında. Kuruluşundan bugüne Türkiye mimarlık camiasını ve yapı sektörünü pekçok ilklerle buluşturan YEM'in 'kamusal' sorumluluk kapsamında da değerlendirilebilecek projesi mimarizm.com, 'mimarlıklar'ın bir kesişme noktası olmayı hedefliyor. Beta sürümü ile 2007 Eylül ayında okuyucularının karşısına çıkan site, aradan geçen bir yılda okuyucu sayısını yedi kat artırmayı başardı.

 

www.yapi.com.tr ile bir bütün oluşturan mimarizm.com'un dört ana sütun üzerine oturtulan strüktürü, bu anlamda bir yandan bir 'yayıncılık' geleneğini sürdürürken, diğer taraftan okuyucunun farklı başlıklar altında yapılandırılan içeriği dağılmadan kontrol etmesini sağlıyor. mimarizm.com, tasarımıyla, internetin Oscar'ları olarak nitelendirilen Altın Örümcek yarışmasında 'portal' kategorisinde finale kalmıştı.

 

Mimarlığın 'güncel'i ve 'aktüel'i

 

İçeriği, 'güncel', 'aktüel' ve '+' olmak üzere üç ana kanalda kurgulanan mimarizm.com, 'güncel' başlığı altında Türkiye'den ve dünyadan mimarlık ve tasarım alanlarındaki güncel gelişmelere, tartışmalara, etkinliklere ve yarışmalarla duyurulara eğiliyor. 

 

mimarizm.com'un en iddialı bölümleri ise tamamen özgün bir çalışma ile hazırlanan 'aktüel' ve '+'. Aktüel başlığı altındaki 'kentin tozu', 'çat kapı', 'ilk yapı', 'karanlık oda', 'iş dışı' ve 'mimarın göbeği' bölümleri, yıl boyunca geniş bir yelpazede mimarlık ve mimarlığın başka disiplinlerle dirsek temasının ara kesitlerinde gezindi. İnsan ve onun mekan ile kurduğu grift ilişki üzerine yoğunlaşan 'kentin tozu', alışveriş merkezlerinden kahvehanelere, kentsel dönüşümden çağımızın fenomeni Çin'e, kentin ruhani boyutundan kamusal eğlenceye kadar pekçok konu başlığını irdeledi. Büroları, ürettikleri tasarımların ötesinde bir ilişkiler ağı olarak okumaya çalışan 'çat kapı' da Doğan Tekeli'den Cafer Bozkurt'a, Emre Arolat'tan Murat Tabanlıoğlu'na, Gökhan Avcıoğlu'ndan Boğaçhan Dündaralp'e kadar farklı kuşaklardan farklı büroları deneyimledi.

 

Karanlık Oda, insan, yapılı ve doğal çevreye dair görsel bir arşiv oluştururken, 'ilk yapı' ise mimarların mesleğe ilk somut adımları olan ilk yapılarına dair önemli bir başvuru kaynağı olma yolunda ilerliyor. 'İş Dışı', Behiç Ak'tan bir felsefeci ve köşe yazarı Kürşat Bumin'e, Fotoğrafçı Merih Akoğul'dan alternatif bir sanat pratiği olan Hafriyat'a, sinemacı Ezel Akay'dan Murat Belge'ye kadar birçok önemli isimle görüştü. Yeme ediminin tat almanın dışında mekansal deneyimi üzerine de odaklanan 'mimarın göbeği' ise Istanbul Culinary Institute'den Rainforest Cafe'ye, Saf'tan Leb-i Derya'ya kadar bir tasarım nesnesi olarak yemek ve mekan kültürünü araştırdı.

 

Mimarlığın '+'sı

 

mimarizm.com'un okuyucu ile en etkileşimli bölümü olan '+', 'dış ses' bölümü ile 'benim de söyleyeceklerim var' diyenler için bir mecra sunarken, test, anket, çizgi bölümleri ile sizleri mimarlık ve tasarımın keyifli boyutuna davet ediyor.