Mimarlık, Kültür ve Sanat Dergisi YAPI’nın Aralık Sayısı Çıktı



YAPI Dergisi’nin ARALIK sayısında, Barcelona’da yapılan Dünya Mimarlık Festivali izlenimlerine ve festivalde ödül kazanan projelere geniş yer veriliyor. Dergide ayrıca Türkiye’den ve yurtdışından proje ve uygulamalarla, çeşitli konulara ilişkin makaleler de yer alıyor.

Treni Kaçırmış Durumda (mı)yız?

Doğan Hasol, derginin Aralık sayısındaki “Treni Kaçırmış Durumda (mı)yız?” başlıklı yazısında “Karadan 631 kilometrelik bir yolu trenle 17 saatte aşmak, günümüz koşulları içinde aklın alabileceği bir olgu değildi.” diyor.

Dünya Mimarlık Festivali İzlenimleri

22-24 Ekim 2008 tarihlerinde Barselona’da yapılan Dünya Mimarlık Festivali, düzenlenen bütün faaliyetleri ve çeşitli katkılarının yanısıra en çok yarattığı bilinç ve öngörü açısından mimarlar için önemli bir fırsat olarak takdir kazandı. Eser Turan’ın yazısı festivalden izlenimleri içeriyor. Ayrıca festivalde ödül kazanan projelere de geniş yer veriliyor. 

Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi

Var olan binaların yenilenmesinden oluşan bu proje, önceden yapılmış olan çarpık yapılaşmanın nasıl düzeltileceğine, değiştirilmeye ve düzeltilmeye çalışılan Beyoğlu’na bu konuda nasıl katkıda bulunulacağına küçük bir örnek. Projenin tasarımı Fahrettin Ayanlar’a ait.
               
KUUM Otel SPA&Residences

Gökhan Avcıoğlu’nun tasarladığı Bodrum’daki KUUM Otel SPA&Residences, organik arazi eğrilerinin yukarıdan aşağı denize doğru yinelenmesinden oluşan kesikler arasına, biribirini kesmeden yerleştirilen yapı bloklarından oluşuyor.

ML Liaunig Müzesi

Avusturya’nın Carinthia kentindeki müzenin tasarımını Querkarft ZT yapmış. Alanda cömertçe yayılmış müze yapısının ancak küçük bir kısmı görülebiliyor. Tepe boyunca uzanan müzenin 30 metre dışarı taşan konsolu, yaklaşan ziyaretçileri ilk karşılayan bölüm.

Yeni Prag Ulusal Kütüphanesi

Future Systems’in tasarladığı 2011 yılında tamamlanması planlanan Prag Ulusal Kütüphanesi, dünyanın en modern kütüphanelerinden biri olacak. Binanın kıvrımlı yapısından kaynaklanan özgün formu, Prag’ın barok yapılarına bir öykünme niteliğinde.

Lagoon Park

Peyzaj tasarımı Van Atta Associates’e ait olan ve ASLA 2008 Peyzaj Ödülleri’nde Genel Tasarım Kategorisi’nde Onur Ödülü kazanan Kaliforniya’daki Lagoon Park projesi bölgeye ait pek çok bitki türü, otlak alanlar ve fundalık bitki örtüsünden örnekler sunuyor.

Derin 2009 Koleksiyonu

Derin Sarıyer’in yazısı Derin 2009 koleksiyonu üzerine. Koleksiyon, aynı dili, aynı genetik kodları paylaşan farklı tasarımcıların tasarımlarını içeriyor. Hassas bir ölçü, bir denge yakalama zorunluluğu gerektiren ince bir çizgi bu...
 
Ayrıca;

- Vernaküler Mimari İçerisinde Anadolu’dan Tarihsel Konut Tipleri; Alev Erarslan
- Güney Fransa Yollarında Resim-Heykel ve Mimarlık İzleri; Vedat Tokyay
- Galata Limanı’nın Geleceği Üzerine Bir Atölye Çalışması; Sinan Özgen, Paola Alfaro D’alencon
- Tasarım Araçlarının Dönüşümü ve Mimarlık Eğitimindeki İzdüşümleri; Şeniz Çıkış
- Nevzat Akoral Resminde Kent ve Kır; Önder Şenyapılı

YAPI Aralık sayısında....

Yapı Dergisi'ni satın almak ya da dergiye abone olmak için tıklayınız