Mimarlık, Kültür ve Sanat Dergisi YAPI’nın Eylül Sayısı Çıktı!



YAPI Dergisi’nin Eylül sayısı, Tallinn’deki KUMUEstonya Sanat Müzesi ve New York’taki Queens Sanat Müzesi Restorasyonu projeleriyle dikkat çekiyor. Ayrıca Eylül sayısında İstanbul’daki “Millenum Park Evleri” projesi geniş yer buluyor.

KUMU; Sanatsal Bir Gizli Geçit

Eylül sayısında yer alan ve tasarımı Vapaavuori Architects’e ait olan Tallinn’deki KUMU – Estonya Sanat Müzesi’nin tasarımında yalınlık ve netlik amaçlanmış. Sergi salonları, sergilenen sanat çalışmalarını odağa yerleştirecek biçimde sade ve gösterişsiz. İç mekânın gösterişten uzak mütevazı duygusu; düz geometrik formların gücüne dayanın dış mekânda da sürüyor.
Bir başka dikkat çekici proje ise New York’daki Queens Sanat Müzesi Restorasyonu. Tasarımı Eric Owen Moss’a ait olan proje, mimarının kendi ağzından projenin anlatımı ve mimarlık eleştirmenlerinin konuyla ilgili yorum yaptıkları makaleleriyle birlikte veriliyor.

Kentle Kır Arasında Bir Arayüz

Mimari tasarımı Adnan Kazmaoğlu Mimarlık Araştırma Merkezi’ne ait olan “Millenium Park Evleri” İstanbul’da, Formula 1 pistinin yakınındaki yeni yerleşim bölgesi Akfırat’da yer alıyor. Proje “kentle kır arasında bir arayüz” olarak tanımlanıyor.
Bir başka projeyse mimari tasarımı Erginoğlu&Çalışlar Mimarlık’a ait olan Gebze’deki Suzuki Showrooom. Projede, cephede kullanılan beyaz betondan imal edilmiş prekast panellerle hızlı, ekonomik bir yapım ve çağdaş bir görünüm sağlanmış.

Mağaza Tasarımının İncelikleri

İstanbul Kanyon’daki Bilstore mağazasının içmimari tasarımı Yeşim Bakırküre’ye ait. Mekânın çevresi, tamamen camla kapatılarak sağlanan saydamlık, mağazayı adeta dışarıya taşımış. Saydamlığı sürdürmek amacıyla yerden koparılarak tavandan asılan ve kesintisiz süregiden sergileme elemanları, hem orta alana hem de vitrin koridoruna servis verebiliyor.

Onurlu, İlkeli ve Çalışkan Bir Mimarlık Fotoğrafçısı: Julius Shulman

“Onurlu, İlkeli ve Çalışkan Bir Mimarlık Fotoğrafçısı: Julius Shulman” başlıklı yazı kendisi de mimar ve fotoğraf sanatçısı olan, Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Murat Germen’e ait. Germen, şu sıralar Garanti Galeri’de sergisi devam eden mimarlık tarihinin en önemli mimarlık fotoğrafçılarından Shulman’ı mekânın esas kimliğini diğer bir deyişle esansını, yani bütünleşik niteliğini verebilecek özel bir fotoğrafçı gereksiniminin olduğunu ispatlayanlardan biri olarak tanımlıyor.

Ayrıca;

- Korunan Bir Kent ve Değişen Kent İmgeleri: Fas-Medina; Fatma Şenol
- Belçika’da Bir Modern Mimarlık Sınavı: Louvain-la-Neuve; Vedat Tokyay
- Mimarlığın Sıra Dışı Yüzü: Süpergrafikler; Mehtap Duran Sağocak
- Maserati Müzesi, Modena-İtalya; Future Systems
- Court Square Press Avlusu, Boston, Massachusetts; Landworks Studio
- Sürdürülebilir (Yeşil) Ambalaj Tasarımı; Nigan Bayazıt
- Konutlarda Enerji Verimliliği Çalışmaları ve Önemi; Yusuf Yıldız

YAPI Eylül sayısında.........