Mimarlık, Kültür ve Sanat Dergisi YAPI'nın KASIM Sayısı Çıktı




YAPI Dergisi Kasım sayısında, “Archiprix-Türkiye 2007”de ödül kazanan projeler geniş yer buluyor. Dergide ayrıca Türkiye’den ve yurtdışından proje ve uygulamalarla, çeşitli konulara ilişkin makaleler de yer alıyor. YAPI Dergisi 312. sayısında ayrıca özel bir YAPIDA EKOLOJİ EKİ veriyor.

“Yağma Kültürüyle Şehircilik”
Doğan Hasol Kasım sayısındaki yazısında “Her kurum bildiğini okuyor; yetki kargaşası içinde planlama ya da plansızlık anarşisi dolu dizgin sürüyor” diyor.

YAPIDA EKOLOJİ EKİ
YAPI Dergisi Kasım sayısında 72 sayfalık YAPIDA EKOLOJİ: EKOLOJİK TASARIM VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK EKİ veriyor. Bu çalışma ekolojik bina yapım ilkelerini, ekolojik tasarımda disiplinlerarası ilişkileri ve ortak çalışma yöntemlerini binalar ve projelerle örnekleyerek ele alıyor.

Archiprix-Türkiye 2007
Bu yıl 12. kez gerçekleştirilen ve Türkiye’de mimarlık alanındaki en iyi diploma projelerini seçmek üzere Çimsa ana sponsorluğunda düzenlenen “Archiprix-Türkiye 2007” sonuçları belli oldu.

YAPI Dergisi’nin Kasım sayısında ödül kazanan projelere geniş bir biçimde yer veriliyor.

Gardiner Müzesi
Yapı Dergisi’nin 312. sayısındaki projelerden biri, tasarımını Kuwabara Payne McKenna Blumberg Architects’in yaptığı, Kanada’nın tek seramik müzesi olan Gardiner Müzesi. Proje, Ağustos 2007’de Business Week ve Architectural Record dergilerinin düzenlediği uluslararası “Good Design is Good Business” yarışmasında ödüle değer görülmüş.

Chesapeake Kürek Sporları Merkezi
Geleneksel kürekçiliğin özü olan “hafif, iğne gibi ince ve hızlı” söylemi, Elliott + Associates Architects’in tasarladığı Chesapeake Kürek Sporları Merkezi’nin tasarımında esin kaynağı olmuş. Yapı, “arazide kürek çeken bir kabuk” olarak tanımlanıyor.

İçmimari Uygulama Örnekleri
Derginin Kasım sayısında iki ayrı içmimari uygulama örneği yer alıyor. Bunlardan biri MuuM Mimarlık’ın tasarladığı İstanbul Kanyon’daki Macrocenter mağazası. Mağazanın mimari konsepti davetkâr, sürprizli ve ferah mekânlar yaratıyor.

İkinci içmimarlık projesiyse yurtdışından. Tasarımını Dante O. Benini & Partners Architects’in yaptığı Vodafone İtalya Merkez Bürosu, yalnızca çalışmak için değil, içinde yaşamanın da hayal edildiği bir mekân. Torino yakınlarındaki Ivrea kentinde 20. yy başlarında yapılmış olan binanın restorasyonu ve içmimari tasarımı firmanın kurumsal kimliğinin bir parçasını oluşturuyor.

Paris’in Karın Ağrısına Bir Çözüm
“Bitkisel Tedavi: Paris’in Karın Ağrısına Bir Çözüm” ana başlığı altında mimarlık eleştirmeni François Chaslin, dönüşümü yarım yüzyıldan fazladır süren Paris’in Haller bölgesi için açılan yarışmaları ve tasarlanan projeleri değerlendiriyor.

Ayrıca dergide;

- Kültürel Peyzajlarda “Acanthus sp.”; Meryem Atik, Hacer Mutlu Danacı
- Tasarım Vahaları; Nihan Canbakal Ataoğlu
- Kassel’deki Documenta; Özkan Eroğlu

www.yapidergisi.com’da;

- Göstergebilim Yöntemi ile Kent Okumaları; Işıl Ekin Çalak
- Sayısal Tek Görüntü Düzeltme Tekniğinin Mimari Belgelemede Kullanımının Değerlendirilmesi: Lefkoşa, Mısırlızade Han Örneği; Hakan Anay

YAPI Kasım sayısında....