Mimarlık, Kültür ve Sanat Dergisi YAPI’nın Şubat Sayısı Çıktı!



YAPI Dergisi Şubat sayısında, Zaha Hadid’in Patrik Schumacher ile birlikte Avusturya’nın Innsbruck kentinde tasarladığı Nordpark Teleferik İstasyonları projesine geniş yer veriyor. Dergide ayrıca Türkiye’den ve yurtdışından proje ve uygulamalarla, çeşitli konulara ilişkin makaleler de yer alıyor.

“YEM 40 Yılını Geride Bıraktı”

Doğan Hasol YAPI Dergisi’nin Şubat sayısındaki “YEM 40 Yılını Geride Bıraktı” yazısında “Yapı-Endüstri Merkezi bir buzdağıdır. Görünmeyen etkinlikleri, görünenlerden kat kat fazladır. YEM’i, yalnızca su üzerinde görünen bölümü ile tanımlamak yanıltıcı olabilir.” diyor.

Nordpark Teleferik İstasyonları

YAPI Dergisi Şubat sayısında Zaha Hadid’in Patrik Schumacher ile birlikte Innsbruck’ta tasarladığı Nordpark Teleferik İstasyonları projesine geniş yer veriyor. Proje şehirlerin sürekli değişen mimari dokusuna, estetik bir anlayış katıyor.

EWE Arena Kapalı Spor Salonu

Almanya’daki EWE Arena Kapalı Spor Salonu’nun tasarımını asp Architekten firması yapmış. Salonun dış cephesini dairesel biçimde saran fotovoltaik paneller binanın çevresinde güneşin konumuna göre dönüyor.

Afrodisyas Ek Müzesi

Yapı Dergisi’nin 315. sayısındaki projelerden bir başkası da, Cengiz Bektaş’ın tasarladığı Afrodisyas Ek Müzesi. Antik çağın en önemli heykel okulu olan Afrodisyas’ta bundan 18 yıl önce bir müze yapılmıştı, ama çok küçüktü. Daha sonra yapılacak büyük müzenin yerine, eskisine ek bir müze yapılması; burada Sebastion yontularının sergilenmesi kararlaştırılmış.

“Anatolian Houses” Oteli

“Anatolian Houses” Oteli, Göreme kasabasındaki eski yerleşim bölgesinde peribacalarının restorasyon çalışmasıyla dönüşümü yapılmış bir butik otel yapısı. Otelin mimari tasarımını Şekibe Aslan yapmış.

Tribeca Bahçesi

Peyzaj tasarımını Mathews Nielsen Landscape Architects’in yaptığı Tribeca Bahçesi New York’ta bir binanın tepesinde yer alıyor. 756 metrekarelik bir alanı kaplayan çatı bahçesi, sert rüzgârlara dayanıklı bitkilerden oluşturulmuş.

T Bank Genel Müdürlüğü

T Bank Genel Müdürlüğü toplam 6.000 metrekarelik bir alanı kaplıyor. İç mekân tasarımını KG Mimarlık’ın üstlendiği projede yerleşim ışınsal bir düzende çözülmüş.

Volitan Projesi ve Düşündürdükleri

Uluslararası Tasarım Ödülleri (IDA 2007) yarışmasında Designnobis “Volitan” adlı tekne tasarımıyla birincilik ödülüne değer bulundu. Proje geleceğin en yenilikçi ve çevreci teknesi olarak gösteriliyor. Yazıda, Volitan’ın proje sürecinde yaşananları Hakan Gürsu anlatıyor.

Ayrıca;

- Gehry’nin Tepebaşı’ndaki Projesi Üzerine; Enis Kortan
- İslam Mimarisinde Sembolizm Sorunu; Selen B. Morkoç
- Mimarlık Eğitiminde Terminoloji Sorunu; Emre Ergül
- Fener Beyleri’ne Ait Bir 18. yy Yapısı; S. İrem Dizdar
- Taki Tasarımında Çağdaş Gelişmeler; Nigan Bayazıt
- Merkezdeki Ağaç; Gülseli İnal

YAPI Şubat sayısında....