Mimarlık, Tasarım, Kültür ve Sanat Dergisi YAPI'nın Mart Sayısı Çıktı



YAPI Dergisi’nin Mart sayısında, Dante O. Benini & Partners Architects’in tasarladığı Abdi İbrahim AR-GE Binası projesine geniş yer veriliyor. Dergide ayrıca Türkiye’den ve yurtdışından proje ve uygulamalarla, çeşitli konulara ilişkin makaleler de yer alıyor.

Mimarlığın güncel sorunları

Doğan Hasol, derginin Mart sayısındaki "Mimarlığın Güncel Sorunları" başlıklı yazısında "Spekülasyon ve rant kargaşası içinde yapıların ömrü bazen mimarlarınınki kadar bile olamıyor" diyor.

Abdi İbrahim AR-GE Binası

Dante O. Benini & Partners Architects’in tasarladığı İstanbul’daki Abdi İbrahim AR-GE Binası’nda çatı, bahçeyle birleşerek binayla yeşilin bütünleşmesine olanak tanıyor. Yeraltındaki iki katının yüksekliği 12 metreyi bulan, toplamda dört katlı bina, hacminin aksine neredeyse bütünüyle yeraltındaymış izlenimi veriyor.

Luigi Bocconi Üniversitesi

Barselona’da yapılan Dünya Mimarlık Festivali’nde Eğitim Yapıları kategorisinde birinci seçilen, tasarımını Grafton Architects’in yaptığı Luigi Bocconi Üniversitesi yapısı ayrıca, festival sonunda 17 kategori birincisini geride bırakarak "Yılın Yapısı" ödülünü almaya değer görüldü.

Hoshakuji İstasyonu

Tasarımlarında doğal malzemeleri ustalıkla kullanan Japon Mimar Kengo Kuma, Yapı-Endüstri Merkezi ile Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nin davetlisi olarak Türkiye’ye geliyor. Kuma, 1 Nisan 2009 Çarşamba günü, YEM’de "Nesneye Karşı" konulu bir konferans verecek. YAPI Dergisi’nin Mart sayısında Kengo Kuma’nın tasarladığı Japonya’daki Hoshakuji İstasyonu projesine geniş yer veriliyor.

Kale Havacılık Yönetim ve Üretim Merkezi

Selim Velioğlu, Sunay Yusuf ve Erce Funda’nın tasarladığı Kale Havacılık Yönetim ve Üretim Merkezi’nde tasarımı biçimlendiren temel düşünce, bir sanayi yapısını insani beklentiler doğrultusunda kurgulayarak personele ve konuklara doğal değerleri de duyumsatacak sıcak bir mekânsal kimlik elde etmek olmuş.

AR-GE Binası

Erginoğlu & Çalışlar Mimarlık Bürosu’nun tasarladığı AR-GE Binası, arazi konumu, manzara ve yönler doğrultusunda girişte tek, büro cephesinde dört katlı bir kurgu içerisinde planlanmış.

Kütüphane ve Bilgi Merkezi

Yeni kütüphane ve bilgi merkezi, Viyana Ekonomi Üniversitesi yerleşkesinin merkezinden çıkan çokgen bir blok görünümü taşıyor. Zaha Hadid Architects’in tasarladığı merkezin tasarımı eğik ve düz kenarlara sahip bir küp biçiminde.

Okul Bahçelerini Yaşama Döndürme Projesi

Okul binaları inşa edilirken bahçesine de okul binası kadar önem verilmesi gerektiğini ortaya koyan "Okul bahçelerini yaşama döndürme projesi" Bağcılar Dr. Cemil ve Fevziye Özkaya İlköğretim Okulu örneğinde yapılan peyzaj tasarım ve uygulama projeleri kapsamında anlatılıyor.

Ayrıca;

- Karabağlar Yaylası Kentsel ve 3. Derece Doğal Siti Koruma Amaçlı İmar Planı; Hülya Koç, Yıldırım Oral, İpek Özbek Sönmez, Hayat Zengin Ünverdi, Sibel Ecemiş Kılıç
- Kılıç Ali Paşa Camisinin Tasarımında Altın Oran; Atilla Arpat
- Yıldız Teknik Üniversitesi Lisansüstü Bina Araştırma Projeleri; Bülent Tarım, Deniz Erinsel Önder
- Konohana Dome; Nimet Öztank
- "PET" Malzemeyle Tasarım; Aslı Özbay
- İşlevsel Bir Dönem Sergisi; Gülseli İnal

YAPI Mart sayısında...

Yapı Dergisi'ni almak ya da abone olmak için tıklayınız