Mimarlık, Tasarım, Kültür ve Sanat Dergisi YAPI’nın Şubat Sayısı Raflarda



Kentler ve Siyaset

Doğan Hasol, derginin Şubat sayısındaki “Kentler ve Siyaset” başlıklı yazısında; “Siyasetin arenası ve vitrini kentlerdir. Siyaset kentlerde oluşur. Bu nedenle de siyasetçiler kentleri kendi anlayış ve amaçları doğrultusunda biçimlendirmeye yönelirler. Bu, eski çağlardan beri böyle olmuştur” diyor.

Lens’te Louvre Müzesi

Louvre Müzesi’nin ilk ek binası olan müze-park konseptindeki yapı, köşelerinden birbirine bağlı beş pavyondan oluşuyor. Bu sayede, manzara engellenmemiş hattâ görüş açısı artırılarak değer kazandırılmış oluyor. Tasarımı SANAA + Imrey Culbert + Mosbach Paysagistes ortaklığında yapılmış.

Torino Tren İstasyonu

AREP ve Silvio d’Ascia ortaklığında tasarlanan Torino Tren İstasyonu, uzun bir galeri şeklinde ve 385 metre uzunluğunda, 30 metre genişliğinde görkemli bir cam örtü ile çevrelenmiş.

Salorge Toplum Merkezi

Arcau’nun tasarladığı, Fransa’nın Pornic kentinde yer alan proje, Atlantik kıyılarında yaygın olan ve “Salorges” adıyla bilinen tuz depolarının yeniden yorumu şeklinde geliştirilmiş. Bunlar büyük, ahşap kaplama ve yalın biçimde inşa edilmiş binalar.
 
Vanguard Sosyal Konutları

İspanya’nın Ceuta kentinde bulunan Vanguard Sosyal Konutları için açılan yarışmayı kazanan Inter National Design’dan Arman Akdoğan ile projeye ilişkin bir söyleşi.

Drents Müzesi

Hollanda’daki Drents Müzesi’nin tasarımı “Designed by Erick van Egeraat”a ait. Tasarımın dengeli yerleşimi ve su öğesi sayesinde Assen kent merkezinin görülmeye değer manzarası ve kültürel-tarihi yönüne vurgu yapar nitelikte yeni bir kimlik yaratılmış.

“Xtra” Mağaza içinde Mağaza

Singapur’daki Herman Miller mağazasının tasarımında, petekli ahşap biçimindeki bir örtüyle bağımsız birimler birbirine bağlanıyor. Projenin tasarımı P.A.C PTE’ye ait.

Yalova Çocuk Tiyatrosu ve Kütüphanesi

UA Mimarlık’ın tasarımını biçimlendiren temel düşünce; bir tiyatro yapısını, çocukların hayal gücü ve beklentileri doğrultusunda kurgulayarak, konuklara renkli bir mekân sunmak olmuş. Renkli cephesiyle fuaye, çocukların hayal dünyasına açılan bir kapı.

Mesa Sanat Merkezi Peyzajı

Amerika’nın Arizona eyaletindeki Mesa Sanat Merkezi’nin peyzaj tasarımını Martha Schwartz&Partners yapmış. Projede, ağaçlardan oluşan ve mesire alanı boyunca ileri, geri yönlere doğru uzanan kıvrımlı bir yol, zemine düşen farklı gölge şekilleri ile renkleniyor.

Ayrıca;

-    2012 Venedik Mimarlık Bienali’nin Ardından; E. Ümran Topçu
-    “Mimarlar Olarak İşimiz Artık ‘Bina’ İle İlgili Değil”, Michel Rojkind ile söyleşi; E. Seda Kayım
-    Bedenin Mekânı; Pelin Dursun, Fatma Erkök
-    Tecimin Emrine Giren Grafiti; Önder Şenyapılı
-    Estetik Magisterium; Gülseli İnal

YAPI Şubat sayısında.

Yapı Dergisi'ni satın almak ya da dergiye abone olmak için tıklayınız