Mimarlık ve Kent Filmleri Festivali Ödül Töreni ile Sona Erdi



“Selahattin’in İstanbul’u” filmi ile Ulusal Dal Belgesel Birincilik ödülünü kazanan Aysim Türkmen, Genel Başkan Eyüp Muhcu'dan ödülünü alırken.

Ülkemizde üretilmiş mimarlık ve kent konulu belgesel ve canlandırma filmlerini desteklemek, dünyanın diğer ülkelerinde bu alanda üretilmiş ve beğeni kazanmış filmlerin seyirci ile buluşmasını sağlamak amacıyla, “Dünya Mimarlık Günü” etkinlikleri çerçevesinde bu yıl dördüncü kez düzenlenen İstanbul Uluslararası Mimarlık ve Kent Filmleri Festivali Belgesel ve Canlandırma Filmleri Yarışması’nın ödül töreni, dün (10 Ekim 2010) akşam Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Karaköy Binası’nda gerçekleştirildi. Ulusal ve uluslararası kategorilerde toplam 9 ödülün dağıtıldığı törende, gösterime değer bulunan filmlerin yönetmenlerine ise “Kültürel Katkı Teşekkür Belgesi” sunuldu.



Ulusal Yarışma Seçici Kurul üyelerinden Ayşe Ak’ın sunumu ile gerçekleşen ödül töreni, Fatih Pınar'ın Emek Sineması belgeseli ile başladı.

Orcan: "Film Festivali, Oda'nın Öncü Duruşunun Göstergesi"

Gösterimin ardından söz alan Sabri Orcan, festivalin 6 yıllık bir çalışma sonucunda bu noktaya geldiğini belirterek, yarışma programına katılan filmlerin niteliği göz önünde bulundurulduğunda, festivalin kurumsal yapısını ispatladığını dile getirdi.

Mimarlar Odası’nın, öncü duruşunu, Emek Sineması üzerinden göstermesinin özel bir durum olduğunu sözlerine ekleyen Orcan, önümüzdeki yıllarda festivalin daha da yüksek katılımla gerçekleşeceğine inandığını söyledi.

Muhcu: "Aramızda İstanbul 2010 Temsilcisi Olmaması Malumun İlanıdır"

Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu ise ödül töreninde yaptığı açılış konuşmasında, mimarlığın kültür ve sanatla buluşması için özel olarak çaba gösterdiklerini ifade ederek, “İstanbul Uluslararası Mimarlık ve Kent Filmleri Festivali”nin bu sürece özgün bir katkı olduğunun altını çizdi. Bu yılki festivalin, İstanbul’un Avrupa Kültür Başkenti olduğu yıla denk gelmesi nedeniyle özel koşullar altında gerçekleştiğini ifade eden Muhcu, ödül törenine İstanbul 2010 Ajansı’ndan hiçbir temsilcinin katılmamış olmasını ise “malumun ilanı” şeklinde nitelendirdi. Muhcu konuşmasını şöyle sürdürdü:



İstanbul 2010 Ajansı’nın bu tavrı, kültürün ve sanatın metalaştırılması anlamına gelmektedir. Kültür varlıklarına karşı takınılan hasmane tutum, İstanbul 2010’un ana eksenini oluşturmaktadır. AKM ve Emek Sineması gibi kültür varlıkları kentlilerle buluşamamakta; kültür-sanat çevreleri İstanbul 2010 çerçevesinde düzenlenen kutlamalardan haberdar olamamaktadır. Bu nedenle de etkinliğimizi Ajans’tan hiçbir katkı ve destek talep etmeden kendi imkanlarımız ile gerçekleştirdik. Mimarlık ve Kent Filmleri Festivali, İstanbul’daki kültürel etkinlikler arasında özgün bir yere sahiptir. Mimarlar Odası, önümüzdeki dönemde kültüre ve sanata daha fazla katkı sunmayı amaçlamaktadır. Kültürün ve mimarlığın daha saygın olduğu ortamlar yaratılması dileğiyle, emeği geçenlere teşekkürlerimi sunuyorum.”

Açılış konuşmalarının ardından söz alan Ayşe Ak; festival sponsoru Nazım Hikmet Kültür Merkezi ile basın sponsorları BirGün, Cumhuriyet, Evrensel, Radikal gazeteleri, Yapı Dergisi, mimarizm.com ve www.yapi.com.tr haber portallerinin yetkililerine Kültürel Katkı Teşekkür Belgesi takdim edildi.

Ulusal ve uluslararası seçici kurul üyelerine de teşekkür belgelerinin sunulmasının ardından, ödül kazananların açıklanmasına geçildi.





Ödüller; Belgesel, Canlandırma ve İstanbul Teması Kategorilerinde Dağıtıldı

Festivale bu sene 72 yönetmen 62 filmle katıldı; 45 film ulusal kategoride, 17 film uluslararası kategoride yarıştı. Uluslararası kategoriyi oluşturan filmlerin beşi Almanya, üçü Fransa geri kalanı ise Bangladeş, Bosna Hersek, Güney Afrika, İspanya, Kanada, Kosova, Polonya, Portekiz ve Yunanistan adına yarışmaya katıldı.

Ulusal kategoride Belgesel ve Canlandırma dallarında Seçici Kurul kararıyla toplam 16 film gösterim programına alındı. Uluslararası kategoride ise Ulusal bölümden aktarılan 5 filmle birlikte toplam 16 film gösterim programında yer aldı. Ülkemizden ve yurtdışından seçilen toplam 27 filmin gösterildiği programda ayrıca önceki yıllarda ödül alan filmler de tekrar gösterildi.

Ayşe Ak, Behiç Ak, İsmail Doğanyılmaz, Hilmi Etikan, Çağrı Kınıkoğlu ve Hasan Özgen’den oluşan Ulusal Yarışma Seçici Kurulu, 5 bin TL değerindeki Ulusal Dal Belgesel Birincilik ödülünü Aysim Türkmen’in “Selahattin’in İstanbul’u” filmi ile Rodi Yüzbaşı’nın “Miraz-Umut” filmi arasında paylaştırdı. Yine 5 bin TK değerindeki Ulusal Dal Canlandırma Birincilik ödülüne ise “Kısır Döngü” adlı eseri ile Aksel Zeydan Gözdeğer (sağda) bulundu.

Yarışma programında ayrıca, İstanbul’un 2010 Avrupa Kültür Başkenti olması nedeniyle iki filme “İstanbul Temalı Özel Ödül” ve bir filme de “Seçici Kurul Belgesel Özel Ödülü” verilmesi uygun görüldü. “İstanbul Temalı Filmler Özel Ödülü”ne Belgin Cengiz ile Oğuz Karabeli’nin “Kağıt Hane”si ile Cahit Çeçen’in “Kahpe Devran” filmi değer bulunurken, “Seçici Kurul Belgesel Özel Ödülü”nü ise “Son Kumsal” filmi ile Rüya Arzu Köksal aldı. Köksal, Altın Portakal Film Festivali nedeniyle İstanbul dışında olduğundan ödül, Köksal’ın eşi ve filmin yapımcısı Aydın Kudu’ya teslim edildi.

Ulusal kategoride gösterime değer bulunan filmlerin yönetmenlerine ise Kültürel Katkı Teşekkür Belgesi verildi.



Ayşe Ak, Kerem Akça, Semra Güzel Korver, Theron Patterson, Fikret Terzi ve Yeşim Ustaoğlu’ndan oluşan Uluslararası Yarışma Seçici Kurulu, 4000 Euroluk Uluslararası Dal Belgesel Birincilik ödülünü, Yasmine Kabir’in “Son Ayinler” filmi ile Guy Adam Ailion’un “Altından Beton” filmi arasında paylaştırdı. 4000 Euro değerindeki Uluslararası Dal Canlandırma Birincilik ödülü ise Claude Weiss’ın “İnsan Kendi Kafesini Taşıyan Tek Kuştur” filmine verildi.

Uluslararası kategoride gösterime değer bulunan filmlere ise ise Kültürel Katkı Teşekkür Belgesi sunuldu. Ödül töreninde hazır bulunan, “Priştine-Bir Kentin Istırabı” filminin yönetmeni Astrit Hajrullahu belgeyi bizzat teslim aldı.

Ödül töreni, Mimarlar Odası fuayesinde düzenlenen kokteyl ile son buldu.