Mirror Gazetesi İstanbul'a Övgü Yağdırdı



İngiltere'nin en çok okunan gazeteleri arasında yer alan Daily Mirror, İstanbul'a övgüler yağdırdı. "Londra bir kasabayken burası metropoldü" denilen haberde, İstanbul'un bin yıldan fazla bir süre dünyanın merkezi olduğu ifade edildi.

İngiliz tabloid gazetesi Daily Mirror, İstanbul'un Avrupa tarihinde önemli bir yeri olduğunu aktardı. Iain Mayhew imzalı haberde, İstanbul'un ziyaret edilmeden önce "biraz çalışılmayı" hakettiği ifade edildi. İstanbul'un önemli bir tarihi geçmişi olduğu aktarılan haberde, ziyaretten önce İstanbul hakkında biraz çalışırısa şehri gezmenin çok daha anlamlı olduğu kaydedildi.

"Londra kasabayken İstanbul metropoldü"
Bin yıldan uzun bir zaman diliminde İstanbul'un bilinen dünyanın merkezi olduğu kaydedilen haberde, şehrin Bizanslılar, Romalılar, Haçlılar ve son olarak Osmanlılar tarafından yakıldığı ardından yeniden inşa edildiği belirtildi.
Haberde, "15'inci yüzyılda Londra 50 bin kişiden fazla insanın yaşamadığı bir küçük kasabayken, İstanbul'da bir milyon kişi yaşıyordu ve İstanbul Batı'nın en büyük şehriydi" ifadeleri yer aldı. İstanbul'un daha sonra Osmanlılar tarafından fethedildiği hatırlatılan haberde, "Osmanlı İmparatorluğu Avusturya'dan Mısır'a kadar uzanmıştı" denildi.

"Solumda Avrupa sağımda Asya var"
Haberi boğazın ortasındaki Kız Kulesi'nden yazdığını aktaran Mayhew, "Burası bir zamanlar fener, kale, gümrük binası ve James Bond'un 'The World is not Enough' filminde şeytani Elektra'nın gizli sığınağıydı" dedi. Mayhew'in haberinde "solumda Avrupa, sağımda ise Asya var" ifadeleri yer aldı.

Şehrin aynı zamanda oldukça modern bir şehir olduğu aktarılan haberde, Avrupa Birliği'ne giden bu yolun pek kolay olmadığı ve bugün Türkiye'de herkesin "Brüksel'in evet demesi için" dua ettiği belirtildi.

"Sultanlarla prenslerin hayaletleri ile geziyorsun"
Atatürk'ün fesi yasakladığında ülkeyi daha batılı bir 20'nci yüzyıla taşımak istediği ifade edilen haberde, ülkenin hızla değiştiği buna rağmen İstanbul'un büyüsünü ve gizemini koruduğu aktarıldı.
Haberde, Ortaköy ve Rumeli Hisarı'nda dolaşıldığında "Sultanların, vezirlerin, haçlıların ve Bizans prenslerinin" hayaletlerinin yürüyen kişiye eşlik ettiği ifade edildi. Haberde, "İstanbul, İngiltere'den 4 saat uzakta ve hafta sonu kaçamağı için muhteşem bir yer" denildi.

Daily Mirror gazetesi, İstanbul'da mutlaka Sultanahmet Camisi'nin, Topkapı Sarayı'nın, Hipodrom bölgesinin, Yerebatan Sarnıcı'nın, Aya Sofya'nın ve Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nin görülmesi gerektiğini kaydedildi. Gazetenin geniş yer verdiği İstanbul tanıtımında, bazı turistik alanların giriş ücretleri ile nerelerde konaklanarak yemek yenebileceği gibi ayrıntılara da yer verildi.