"Misafir Ağırlamak Denilen Görev Son Derece Önemli Bir Görevdir"



Kültür ve Turizm Ertuğrul Günay, Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü Yusuf Benli'nin, Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı için '' O sadece misafirleri ağırlamakla görevli, müzeden esas sorumlu kişi benim''' şeklinde yaptığı açıklamalara son noktayı koydu ve ''Müze müdürü arkadaşımız, belki amacını aşan bazı nitelemeler yapmış. Gereken uyarılar yapıldı. Misafir ağırlamak denilen görev son derece önemli bir görevdir. Fevkalade entelektüel bir bilgiyi, derinliği, birikimi gerektiren çok özel bir vasıftır''dedi.

Günay, Atatürk Kültür Merkezinde (AKM) düzenlenen 'Ordu Tanıtım Günleri' etkinliğinden ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtladı. Günay, bir gazetecinin, Topkapı Sarayı Müzesi Müdürlüğüne atanan Yusuf Benli'nin açıklamalarının hatırlatılarak, ''Topkapı Sarayı Müze Müdürlüğüne yapılan atamanın ardından İlber Ortaylı'nın konumu tartışmalı. Siz bu konuda daha önce bir açıklama yapmadınız ama İlber Ortaylı'nın şu anki mevcut durumu nedir? Misafir ağırlamak gibi bir yakıştırma...'' denilmesi üzerine, yasalarla belirlenen bir statünün bulunduğunu, büyük müzelerde müze başkanlığı ve müze müdürlüğünün iki ayrı sıfat olarak yer aldığını söyledi.

İlber Ortaylı'nın Topkapı Sarayı Müze Müzesi Başkanlığı görevinde bulunduğunu anımsatan Günay, ''Müze başkanının görevine ne zaman son verileceğini ya da görevinin hangi çerçevede sürdürüleceğini başka bir arkadaşımız değil, ben belirlerim ve ben Sayın Ortaylı'nın süresini daha bu yakınlarda 1 yıl uzattım. Başka tartışmaya gerek yok'' diye konuştu.

Günay, aynı gazetecinin, ''Peki Benli'nin, İlber Ortaylı'nın görevinin 'misafir ağırlamak' olduğu yönündeki açıklamaya ne diyeceksiniz?'' şeklindeki sorusu üzerine de şunları söyledi:

''Misafir ağırlamak denilen görev son derece önemli bir görevdir. O müzenin temsilini içerir. Müzeyi temsil etmek, yurtdışından gelen konuklar veya Türkiye'den gelen konuklara müzenin en iyi bileni sıfatıyla karşılama yapmak, onları ağırlamak, onlara müzeyle ilgili bilgi vermek, fevkalade entelektüel bir bilgiyi, derinliği, birikimi gerektiren çok özel bir vasıftır. Keşke herkes müzelerimizde ulusal ve uluslararası en yüksek düzeydeki konuklarımızı ağırlayabilecek kadar bilgi birikimine sahip olsa... Bu, küçümsememiz gereken değil, özel olarak saygıyla karşılamamız gereken bir görevdir. Müze müdürü arkadaşımız, belki amacını aşan bazı nitelemeler yapmış. Gereken uyarılar yapıldı. Müze başkanımız çok değerlidir, müze müdürümüz de çok değerlidir. Bundan sonra bir arada uyum içinde çalışacaklar. Ve hiç kimse bu konuları basın önünde tartışmayacak''.

AKM’nin yenilenmeye ihtiyacı var

Kültür ve Turizm Bakanı Günay, ''Ordu Günleri'' etkinliğinin de yapıldığı Ankara'daki AKM'nin yenilenmesi konusundaki projeyle ilgili soru üzerine de ''Buranın yenilenme ihtiyacı olduğunu bugün hepimiz sanırım bir kez daha gözlerimizle gördük. Bu, 1980 yılında çalakalem yapılmış bir çalışma. Bir projeyle yapılmış ama ne yazık ki o zaman sanıyorum ki Türkiye'de her şeye muktedir olduğunu sanan bazı kişiler bilimsel bir değerlendirme yerine kendi kişisel değerlendirmelerini burada yapmışlar. Malzeme kullanımı, işçilik, her şeyiyle dökülen bir yapı var burada'' dedi.

Bu yapıyla ilgili hayallerinin ve amaçlarının bir Türkiye Uygarlıklar Müzesi kurmak olduğunu, bu konuyla ilgili Bakanlık olarak çalışmalar yaptıklarını ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e sunduklarını anlatan Günay, ''Yakında sanıyorum Sayın Cumhurbaşkanı Milli Komiteyi toplantıya çağıracak ve bu alanla ilgili temel kararı o zaman vereceğiz'' diye konuştu.

Günay, ''Tümden yıkılacak mı burası?'' sorusuna da, ''Ona bir bilimsel çalışma sonucunda karar vereceğiz ama benim eğilimim, bu yapının buradaki işgalinden bu alanı kurtarmak'' karşılığını verdi.

Kültür ve Turizm Bakanı Günay, projeyle ilgili bir takvim verip veremeyeceğinin sorulması üzerine de, ''Bu ay içinde veya en geç öbür ay içinde bir nihai karar alacağımızı umuyorum'' dedi.

'Ordu Tanıtım Günleri'

Kültür ve Turizm Bakanı Günay, 'Ordu Tanıtım Günleri'nin açılışında yaptığı konuşmada da Ordu'nun bir kültür ve sanat şehri haline geldiğini, bu vasfı geliştirmek için de çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti.

Ordu Tanıtım Günleri'ne Ankara'nın ev sahipliği yaptığını, ancak etkinliğin düzenlendiği AKM'nin ''köhnemiş'' ve ''eski bir yapı'' olduğunu dile getiren Günay, 1980'li yıllarda binanın mimari açıdan hatalı bir şekilde inşa edildiğini söyledi. Günay, ''Bizim bu mekanla ilgili Ankara'da daha güzel projelerimiz var ve önümüzdeki tarihlerde inşallah onları uygulamaya koyacağız ve bu yapının bu çirkin halini de ortadan kaldırmaya çalışacağız. Şimdilik bununla idare etmek zorundayız. Ama Türkiye'nin başkentine bundan daha iyisinin yakıştığını da biliyorum'' dedi.

Açılışa Ordu Valisi Orhan Düzgün, Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun, bazı milletvekilleri ve sinema sanatçısı Kadir İnanır da katıldı.