Mısırlı Firmalar Türkiye'ye Yatırım Yapacak



Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'nun (TUSKON) 'ticaret köprüleriyle' hızlanan ticari ilişkiler meyvelerini vermeye başladı. Daha çok Türk firmalarının yatırımlarıyla gündeme gelen Mısır, Türkiye'ye dev yatırımlarla girmeye hazırlanıyor. Mısır Ticaret Müşaviri Mongy Aly Badr, Mısırlı iki büyük ilaç ve inşaat firmasının Türkiye'ye yatırım yapmak üzere olduğunu açıkladı.
 
Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'nun (TUSKON) Afrika ile başlattığı ticari işbirliğinin meyveleri gitgide çeşitleniyor. Daha çok Türk firmalarının yatırımlarıyla gündeme gelen Mısır, Türkiye'ye dev yatırımlarla girmeye hazırlanıyor. Mısır İstanbul Başkonsolosluğu Ticaret Müşaviri Mongy Aly Badr, Mısırlı iki büyük ilaç ve inşaat firmasının Türkiye'ye yatırım yapmak üzere olduğunu açıkladı. İsmi açıklanmayan Mısırlı inşaat firmasının 50 milyon dolar tutarında yatırım yapacağı öğrenildi. Firmanın üç ay önce görüşmelere başladığını aktaran ticaret müşaviri, yatırımların giderek daha da çeşitleneceğini söyledi. TUSKON'un bölgesel federasyonu olan Marmara İş Hayatı Dernekleri Federasyonu (MARİFED) ve Türk Mısır İşadamları Derneği (TÜMİAD) organizasyonunda dün (6 Nisan) İstanbul'da Türk-Mısır İş Forumu düzenlendi. Basın toplantısı sonrasında Zaman'a açıklamalarda bulunan Ticaret Müşaviri Mongy Aly Badr, TUSKON sayesinde gerçekleşen ikili görüşmelerin yatırımdaki çeşitliliğe hız kazandıracağını söyledi. Badr, üç Türk turizm firmasının Mısır'da otel almak üzere olduğunu açıkladı.

İş forumu hakkında açıklamalarda bulunan MARİFED Başkanı Ahmet Ciğer ise bu ikili iş görüşmeleri çerçevesinde iki ülke işadamları arasında asgari 100 milyon dolarlık anlaşma beklediklerini bildirdi. 140 kişilik Mısırlı işadamı heyeti İstanbul'un ardından Gebze, İzmit, Düzce ve Ankara'da da ikili görüşmeler yapacak.

Türkiye ile Mısır arasındaki ticaret hacmi 2008'de bir önceki yıla göre yüzde 50 artarak 2,3 milyar dolara, kriz yılı 2009'da ise yüzde 40 artışla 3,2 milyar dolara çıkmıştı. İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2010 ilk çeyreğinde ise 3,5 milyar doları aştı. MARİFED Başkanı, bu büyümenin 2010 yılında çok daha şaşırtıcı olacağını vurguladı. Yapılan bilgilendirme toplantısında Türkiye'nin 250 firma ile Mısır'da varlık gösterdiği belirtildi. Geçen yıl bu firmaların yatırım tutarı 1,5 milyar dolara ulaştı. Bu firmaların 55 bin Mısırlı vatandaşa istihdam sağladığı açıklandı. Türkiye'de ise 88 Mısırlı firma varlık gösteriyor.

Bu ay sonunda Türk Hava Yolları'nın (THY) İskenderiye'ye direkt uçuşları da başlayacak. Uçuşlar haftada 4 kez olacak. Haziran ayında da Mısır Sanayi ve Ticaret Bakanı Muhammed Raşit, Mısırlı işadamlarıyla birlikte Türkiye'ye bir iş gezisi düzenleyecek. Türk-Mısır İşadamları Derneği Başkanı Zeki Ekinci, bu firmaların yatırım yapmadığını, sadece temsilcilik açtığını hatırlatarak, yatırım çağrısında bulundu. Dernek başkanı, Mısır'daki öncelikli sektörleri de tarım, petrol, yağ ve gaz, kimyasal ürünler, tekstil, demir çelik, makine ve ekipman, otomotiv ve yan sanayi ve tıbbi cihazlar olarak açıkladı.