Misstanbul’un Mimarından Şile’ye Muhafazakâr Otel



Başakşehir’de Misstanbul ve Taşdelen’de Neveser projesini hayata geçiren Mehmet Çelik Şirketler Grubu Şile’de muhafazakarlar için dev bir otel yapmaya hazırlanıyor. Yaklaşık 200 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirilecek projeye bu yıl başlanacak. Ancak, projeyi daha da ilginç kılan şirketin projelendirdiği bu çalışma için Suudi şirketlerden teklif üstüne teklif alınması. Bin Ladin ve Jam Joom aileleri bunlardan ikisi.

Mehmet Çelik Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Sultan Çelik, projeyi geliştirdikleri arazinin ve etrafının Suudi şirketlerin fazlasıyla ilgisini çektiğini ifade etti. Bu projeye ortak olmak için Suudi şirketlerin peşlerinde olduğunu vurgulayan Çelik, “Bin Ladin Ailesi ve Jam Joom Ailesi çok istiyor. Bizim tercihimiz Bin Ladin’lerden yana. Onlar dünyanın birçok yerinde otel sahibi. Bu işi biliyorlar. Görüşmelerimiz birkaç yıldır sürüyor. İstediğimiz şartlar oluşursa ortaklık yapabiliriz. Suudi veya Arap dünyasından bir ortak, kesinlikle otelin işletme potansiyelini artırır. Arap turistleri Şile’de ağırlayabiliriz” diye konuştu.

‘Muhafazakârlar sağlık için gelecek’

Çelik, Şile’de hayata geçirecekleri projenin ayrıntıları hakkında konuştu. Burada kendilerine ait 100 bin metrekarelik arazinin hemen yanında bir de 100 bin metrekarelik mesire alanının olduğunu belirten Çelik, “Arsa ihaleye çıktı ve devletten kiraladık. Mesire yerini bu yıl işletmeye açacağız. Diğer kısım için ise dünya çapında bir proje yapacağız. Muhafazakar kesim için haftasonunu da değerlendirebilecekleri sağlık ve estetik oteli inşa edeceğiz. Deniz kaplıcası da olacak. 750 odalı ve 1.200 yatak kapasiteli çok büyük bir proje olacak. İstanbul’da yılın 365 günü iş yapacak. Açık ve kapalı 12 sıcak, soğuk, tuzlu ve tatlı su havuzu yer alacak. Geliştirdiğimiz projeyle bölgenin faunasını da koruyacağız”dedi.

Ancak, arazideki imar çalışmalarının devam ettiğini belirten Çelik, buraya turizm tesisi imar ve inşaat izni verilmesi paralelinde yatırım ve inşaat için girişimlere başlayacaklarını bildirdi. Şirket olarak yurtdışı taahhütte  3 ülkeyi rota olarak belirlediklerini kaydeden Sultan Çelik, Suudi Arabistan, Irak ve Tacikistan’da inşaat ve enerji projelerini hayata geçireceklerini söyledi.

Bin Ladinler Mekke'ye 14 milyar dolarlık proje yapıyor

Dünyadaki geniş çevreler Bin Ladin adını, 11 Eylül saldırıları duysa da Usame Bin Ladin, aslında köklü iş ilişkilerine sahip bir aileden geliyor. Ailenin Bin Ladin İnşaat isimli firması, en son Mekke’de Kabe çevresinin değişimini konu alan 14 milyar TL’lik projeyle gündeme geldi. 7 bin binanın yıkılarak çevrenin yeniden düzenleneceği ve 10 yıl sürecek olan bu proje çerçevesinde Ömer Tepesi’ne de 30’ar katlı 60 gökdelen inşa edilecek. Ayrıca bu alanda oteller, yerleşim birimleri, alışveriş merkezleri ve sosyal tesisler de yer alacak. Yine bu dönüşüm projesi çerçevesinde 30’ar katlı 60 gökdelenin de inşası planlanıyor. Projenin en önemli özelliklerinden biri de tamamlandığında 100 bin kişinin aynı anda havalandırmalı özel alanlarda namaz kılabileceği bir mekanın da tasarlanması.

Cemil Molla Köşkü’ne de talip olmuşlardı

Bin Ladin Ailesi, Kuzguncuk’taki Cemil Molla Köşkü’ne de talip olmuştu. O dönemde Mesa’nın İstanbul ofisi olarak kullandığı köşke, Usame Bin Ladin’in kardeşi Bakr Bin Ladin ve Tarık Bin Ladin ile pazarlık yapıldığı kulisleri ortada dolaşmıştı. Ladin Ailesi’nin buradaki araziye tünelle alttan girip hem konaklama hem de kongre tesisi yapmak istediği ifade edilmişti.