'Mittal'in Gözü Paramızda'

Dünyanın en büyük çelik üreticisi Mittal'in satın almak istediği Arcelor, şirketin nakit parasının Mittal'in eskimiş fabrikalarının modernizasyonunda kullanılacağı uyarısını yaptı. Erdemir hisselerinin de yüzde 24'üne sahip olan Arcelor'un İcra Kurulu Başkanı Guy Dolle, Radio Classique'e verdiği demeçte Mittal'in Avrupa tesislerine çok az yatırım yaptığını belirterek şunları söyledi:

"Mittal'in patronu Lakshmi Mittal, bu tesisleri Arcelor'un ürettiği cinsten yüksek kaliteli çelik üretir hale getirebilmek için modernize etmeyi düşünüyor. Bu da şirketi satın alırsa, Arcelor'un nakit parasını Mittal Stell için harcayacağı anlamına geliyor. Arcelor'un nakit parasının çeşitli sanayi projeleri aracılığıyla Arcelor'un kendi ortaklarına gitmesinin daha yararlı olacağı düşüncesindeyim"

Son mali tablolarına göre, Arcelor'un 3 milyar 640 milyon dolar nakit parası bulunuyor. Arcelor, kâr marjı yüksek olan ve 'yüksek dereceli çelik' olarak bilinen çelik üretiminde özellikle Avrupa'da Mittal'in çok önünde. Mittal'in Erdemir'e ilgisinin nedeni de yüksek kaliteli çelik üretmesiydi.

'Çocukça davranıyor'
Lakshmi Mittal ise, Dolle'yi Arcelor'u satın almalarını engellemek için çocukça davranışlar içine girmekle suçladı. Ancak Dolle'nin direnişi, özellikle siyasi cephede bir sonuca ulaşmış görünüyor. Arcelor'un yüzde 7 civarında hissesinin sahibi olan Fransa ile Lüksemburg, Mittal'ın teklifi ile ilgili kaygılarını göstermek için ortak hareket edeceklerini açıkladı.