MMO Başkanı Torun: Hayatını Kaybeden 2 İşçiye Hala Ulaşılmamasının Mazereti Olamaz



Foto: Evrim Aydın (AA)

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, Şili'deki kurtarma çalışmaları izlendiğinde Zonguldak-Karadon kazasında hayatını kaybeden 2 işçiye hala ulaşılmamasının hiç bir mazereti olamayacağını söyledi.
    
Torun, Şili'de 5 Ağustos tarihinde meydana gelen 33 işçinin mahsur kaldığı maden kazasının kurtarma çalışmalarıyla ve Türkiye'de son zamanlarda meydana gelen maden kazalarına ilişkin Odanın Kızılay'daki merkezinde bir basın toplantısı düzenledi. Şili'de Cerro San Jose bakır madeninde 5 Ağustos 2010 tarihinde meydana gelen göçük sonucu 33 madencinin yerin 680 metre altında mahsur kaldığını hatırlatan Torun, yaklaşık 4 ay süreceği anlaşılan kurtarma çalışmalarının dünya kamuoyu tarafından ilgiyle takip edildiğini kendilerinin oda olarak her türlü yardım ve desteğe hazır olduklarını söyledi.

Türkiye'de son yıllarda özellikle yer altı işletmelerinde çok ölümlü iş kazalarının yaşandığına işaret eden Torun, son maden kazalarından birisinin de 17 Mayıs 2010 tarihinde Zonguldak Karadon'da yaşandığını belirtti. Bu kazada ikisi maden mühendisi olmak üzere toplam 30 maden emekçisinin yaşamını yitirdiğini ifade eden Torun, hayatını kaybeden 2 işçiye ise hala ulaşılamadığını kaydetti. Şili'deki kurtarma çalışmaları izlendiğinde Karadon kazasında hayatını kaybeden 2 işçiye hala ulaşılamamasının hiç bir mazereti olamayacağını ifade eden Torun, şöyle konuştu:

''Bugün her türlü teknolojik olarak mevcut iken hangi gerekçe olursa olsun işçilere ulaşma çalışmasının gecikmesini anlamak mümkün değildir. Bu durum ancak çalışanları sarf malzemesi gibi gören anlayışla açıklanabilir. 111 gündür olayın sonuçlandırılmaması ve Çin'den kurtarma ekibi beklenmesi ülkemiz için ciddi bir itibar kaybıdır. Bu gelişmeler kamu vicdanını rahatsız etmekte ve ölen işçilerin yakınlarının acılarını daha da artırmaktadır. Yetkililer kendilerini yer altından hala çıkarılamayan işçi yakınlarının yerine koymalı empati yapmalı, en kısa zamanda olayı sonuçlandırmalı, hukuki ve vicdani sorumluluklarının gereğini yerine getirilmelidir. Şili'de devletin en üst kademesinden başlayarak tüm kamuoyunun hassasiyet göstermesine karşın, ülkemizde kaza olduğunda ilgilenilmesi, ama hemen unutularak bir sonraki kazaya kadar hatırlanılmaması tüm maden çalışanlarını incitmektedir''

Sığınma odalarının önemi
    
Şili'deki kazada gözlemlenen bir konunun da yer altı ocaklarındaki sığınma odalarının önemi olduğunu vurgulayan Torun, 33 işçinin hala sağ olmalarının bu odanın önemini gösterdiğini söyledi. Torun, Türkiye'de bir kaç maden ocağında bulunan bu uygulamanın çoğaltılması ve yasalarla zorunlu hale getirilmesi gerektiğini ifade etti. Bir gazetecinin Karadon'da 2 işçinin halen bulunamamasının nedeninin sorması üzerine Torun, burada konunun teknik eksikliklerden değil bürokratik işlemlerden kaynaklandığını, söz konusu kuyuyu Çin'lilerin açtığını ve teknolojisinin de Çin'den geldiğini bu nedenle Çin'den kurtarma ekibinin beklendiğini kaydetti. Torun, çalışmaların bir an önce sonuçlandırılması gerektiğini sözlerine ekledi.