MMO'dan '5 Haziran Dünya Çevre Günü' Açıklaması



5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yapan TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO), "Kapitalizmin azami kâr güdüsü ve neoliberal dönemin sermaye birikimi politikaları, insan yaşamını ve çevreyi tahrip eden bir tarzda egemen durumdadır" diyerek, yeni sermaye birikimi politikalarının kentsel ve kırsal çevre sorunlarını arttırdığına dikkat çekti.

AKP iktidarı döneminde çıkarılan onlarca yeni yasanın, yüzlerce yasa değişikliğinin, 2011 yılında yayımlanan Kanun Hükmünde Kararnamelerin, 2012 yılında çıkarılan Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'un, söz konusu sermaye birikimi, sömürü politikaları ve rant alanlarının nasıl genişletildiğinin birer örneği olduğunun belirtildiği açıklamada; bütün ülke, kentsel ve kırsal alanlar, toplu konut alanları, tabiat varlıkları, bütün koruma alanları, tüm çevre, milli parklar, doğal sit alanları, meralar, yaylalar, kışlakların rant alanları haline dönüştüğü savunuldu.

Yanlış hidroelektrik santralleri (HES) ve yanlış termik santral projeleri

Bu politikaların içinde yanlış hidroelektrik santralleri (HES) ve yanlış termik santral projelerinin de bulunduğuna işaret edilen Makina Mühendisleri Odası açıklamasında, şu görüşlere yer verildi:

"Enerji üretim ve dağıtımının serbestleştirilmesi ve özelleştirilmesinin ürünü olan bu proje ve girişimler halkın üretim ve yaşam alanlarını tahrip etmekte, halkın tarımsal üretimini, doğal çevresini ve mülklerini tahrip etmektedir. HES‘leri engellemek isteyen halkın aleyhine davalar açılmakta, cinayetler işlenmekte; yargı kararlarına aykırı HES inşaatları sürmekte, halk çok yönlü bir şekilde zulme uğramaktadır. Yanlış HES girişimlerine karşı oluşan halk direniş platformları bugün toplumsal muhalefetin önemli bir unsuru durumundadır.

AKP iktidarı termik santraller, büyük otoyollar, HES‘ler gibi projelere ve örneğin 3. Köprü bağlantılı otoyollardaki tüm yapılara Çevresel Etki Değerlendirmesi muafiyeti de getirmiştir. Ayrıca geçen yıl 5 Haziran‘da TBMM‘ye sunulan ancak Haziran Direnişi nedeniyle geri çekilen Tabiatı ve Biyoçeşitliliği Koruma Kanun Tasarısı yeniden Meclise sunulmuş durumdadır. Bu tasarı milli parkları, doğa koruma alanlarını ve tüm biyolojik tür ve çeşitleri metalaştırarak şirketlere teslim edecek ve yok edecek mahiyettedir. Böylece milli parklar ve doğa koruma alanları HES projelerine açılabilecek, inşaat alanlarına dönüştürülebilecektir".