MO Bakırköy Temsilciliği Ataköy Sahillerinin Halka Açılması Çağrısını Yineledi



Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Bakırköy BKBT, 28 Nisan Çarşamba günü yapılacak 'kiralama' ihalesi öncesi Ataköy sahillerinin halka açılması çağrısını yineledi. Bakırköy BKBT tarafından yapılan yazılı açıklamada TOKİ'nin uzun zamandır söz konusu bölgeyi 'değerlendirmek' için çalıştığı hatırlatılıyor ve bu girişimlerin son halkasının da Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Yüksek Kurulu tarafından eski eser tescilli Baruthane binalarının bulunduğu 60 bin m²’lik alanın 'kiralama' ilanıyla ihaleye çıkarılması olduğu söyleniyor. Yapılmak istenilenin kiralamak değil bir mülkiyet devri olduğunun savunulduğu açıklamada, söz konusu alanın Ataköy plan bütünlüğüne bağlı kalınarak, tarihsel kimliğine uygun kamusal alan olarak düzenlenmesi ve toplumun genel kullanımına sunulması beklentisi yineleniyor.

Açıklama şöyle:

"49 yıllığına kiralanmak istenen taşınmazın sözleşme ve şartnamesinde ‘KİRALAMA/İRTİFAK HAKKI TESİSİ’ şeklindeki ifadeler farklı bir hukuki boyut taşımakla birlikte, bu denli uzun süreli, büyük miktarlardaki kiralamalara ve irtifak hakkı tesislerine ilişkin mali düzenlemeler, esasta mülkiyet devri anlamına gelmektedir. Bu açıdan bakıldığında yapılmak istenen kiralama değil gerçekte satıştır.

Kaldı ki ilgili alan için 2 emsal imar izni verilmesi ve 72 mt yüksekliğe kadar yapılaşmaya olanak tanınması adeta Eski Eser tescilli Baruthane Binalarının bahçesinde yeni bir ‘kent suçu’ işlenmesi demektir. Sahilin 60 dönümlük kısmına emsal dışı alanlarla birlikte 150 bin m² büyüklüğünde bir inşaat yapılması öngörülmektedir. Kiralama adı altında yapılmak istenen ve kamuoyuna açıklanmayan gerçek de budur.

TOKİ’nin sahilin 125 bin m²’lik kısmını kapsayan Eylül 2008'deki satış ihalesi ile 151 sayılı taşınmazın ifrazıyla elde edilen ve şimdiki kiralama ihalesine konu olan 160 nolu parselinde içinde bulunduğu 6 adet parselin ifraz işlemleri duyarlı kesimlerce dava konusu edilmiş ve halen dava süreci devam etmektedir. Bu yönüyle de bakıldığında 28 Nisanda yapılacak ihalenin dava konusu olacağı bilinmelidir.

TOKİ’nin, bu ihaleyle kiralamak istediği ve Eski Eser Tescilli BARUTHANE Binalarının bulunduğu 60 dönümlük alana ilişkin gerek KİRA/İRTİFAK HAKKI TESİSİ SÖZLEŞMESİNDE gerekse KİRALAMA /İRTİFAK HAKKI TESİSİ ŞARTNAMESİNDE özellikle yeni imar haklarına ait bilgilere detaylıca yer verilirken Eski Eser Tescilli yapılara ait tarihsel kimlik, büyüklük, kullanım alanları, fonksiyonları, tarihi önemi vb. bilgilere neredeyse hiç yer verilmemiş olması ve sadece tescilli olduklarının ifade edilmesi TOKİ Yönetiminin tarihsel, mimari ve kültürel mirasımıza ne denli uzak olduğunun ve umursamaz bir yaklaşımla baktığının açıkça göstergesidir.

Yapılaşmaya açılmak istenen alan kıyı şeridindedir. Bölgedeki denizle karanın buluştuğu tek doğal kıyı alanıdır. Üzerinde tarihsel yapılarla birlikte anıtsal ağaçlar mevcuttur. Bizans ve Osmanlı dönemine ait kalıntıların olduğu bilinen alan ayrıca arkeolojik önem taşımaktadır.

Bu denli korunması elzem olan bir alanın, spekülatif imar haklarıyla rant alanlarına dönüştürülerek,  salt finansal kaynak yaratmak amacıyla,  kiralama yöntemiyle yapılaşmaya açılması, tüm duyarlı kişi ve kurumlarla birlikte kamu ve toplum yararına faaliyet gösteren Odamızca da kabul edilemez bir girişimdir.

Sonuç olarak; TOKİ’nin Ataköy sahilindeki bu kiralama ihalesinden vazgeçmesini, Bu alanın Ataköy plan bütünlüğüne bağlı kalınarak, tarihsel kimliğine uygun kamusal alan olarak düzenlenmesini ve toplumun genel kullanımına sunulmasını beklemekteyiz. Bu yöndeki beklentilerin gerçekleşmesi için toplumun demokratik güvencesi olacağımızı bu vesileyle bir kez daha kamuoyunun bilgisine sunarız".