‘Mobilya Ar-Ge Proje Pazarı’ (MAPP) Yarışması



İhracatçı birliklerinin yanı sıra MOSDER, MAKSDER, OMSİAD, MUDER gibi sektörü temsil eden sivil toplum örgütleri ve birçok firma tarafından desteklenen MAPP için akademisyen, öğrenci, sanayici, girişimci kategorilerinde yarışmalar düzenlenecek. Her kategoride birinciler 10 bin, ikinciler 5 bin ve üçüncüler ise 2 bin 500 TL ödül kazanacak.

‘Melek Yatırımcılar’ projelere sahip çıkacak

Tüm Türkiye’de, mobilya sektöründe üretim bandından şirket yapılarına, mobilya tekstilinden, yüzey uygulamalarına, mekatronik ve smart uygulamalara kadar tüm fikirlere açık olan MAPP yarışmasında, bir başka ilginç konsept de ‘Melek Yatırımcılık’ olacak. ‘Melek Yatırımcılık’ uygulaması ile proje sahipleri yatırımcı ile birebir görüştürülerek, projesini anlatabilme ve hayata geçirebilme imkânı sağlanacak. Bu konu, TV programları ile de gündeme taşınacak ve ayrıca Mersin, Kayseri, İstanbul, İnegöl, Ankara gibi şehirlerde de projeler sektör temsilcileriyle buluşturulacak.

İhracatta hedef 10 milyar dolar

Dünya mobilya ihracatının 150 milyar doları bulduğunu, burada da Çin’in başını alıp gittiğini aktaran Akdeniz İhracatçıları Birliği ve aynı zamanda MAPP Yürütme Kurulu Başkanı Bülent Aymen, Türkiye’nin bu yarışta 21.  sırada yer aldığını söyledi. Sektör olarak hedeflerinin 2023 yılında dünyada ilk 12 ülke arasına girmek olduğunu aktaran Aymen,  2012 yılında 2 milyar dolar olan ihracatı Cumhuriyetin 100 kuruluş yıldönümünde 10 milyar dolara yükseltmek, 500 bin kişilik istihdam gücünü de 750 bine çıkarmak olduğunu vurguladı. Ortaya koydukları hedefleri yakalamak için de Ar-Ge ve projelerin önemine değinen Aymen, bunun için tüm sektör temsilcileriyle birlikte MAPP’ı gündeme taşıdıklarını söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü:


MAPP Yürütme Kurulu Başkanı Bülent Aymen, MAKSDER Başkanı Munis Özbaşaran ve MAPP Proje Koordinatörü Yard. Doç. Dr. Çetin Karakaya

Yüzde 100 Türk malı

“Yüzde 100’e yakın Türk malı kullanarak yüksek katma değer yaratan bir mobilya sektörümüz var. Türk mobilya endüstrisinde, genelde çoğu geleneksel yöntemlerle çalışan atölye tipi, küçük ölçekli işletmeler ağırlıktadır. Türkiye’deki toplam üretim içerisinde fabrikasyon üretim oranı yüzde 20 seviyesindedir. Biz bunu artırmak ve 2023’te dünyayı Türk mobilyaları ile döşemek için çalışıyoruz. Ar-Ge çalışmalarına ilk 10 firmamız yapabilmektedir. Bu 2010 yılında Mobilya da ARGE nin GSMH içindeki payi binde 1 seviyesinde iken bizim hedefimiz bunu yüzde 5 seviyelerine taşımaktır. Bu sayede hedeflerimize çok daha emin adımlarla ilerleyebileceğiz. Şu an 4 firmamız  dünya markası olma yolunda emin adımlarla ilerliyorlar. Hedefimiz dünya markalarımızı yaratmaktır. Biz kendimize Çini hedef almıyoruz. Hedef aldığımız ülke Fransa, Almanya’dır. Bu ülkeler tasarım ve Ar-Ge’leriyle ihracatlarını artırırken, bizler de MAPP ile bu yolda ilerleyeceğiz. Ayrıca Türkiye’nin mobilya ihracatının ortalama kilogram fiyatı 3,7 dolar iken, Fransa ve İtalya’nın ihracatında ortalama kilogram  fiyatı 7 dolar seviyesindedir. Bizde Ar-Ge ve yüksek  teknoloji kullanımını arttırarak Çin gibi ucuz mobilya yerine İtalyan gibi tasarımı, Ar-Ge’si ile marka olan Türk mobilyasını üretip ihraç ederek dünya pazarlarında kendimize yer edineceğiz”.