Mobilya Sanayicileri İnegöl’de Buluştu

Türkiye mobilya sanayisinin üst düzey temsilcilerini bir araya getirecek ‘MOSDER Sektör Buluşmaları’nın ilk adımı, sektörün can damarlarından biri olarak nitelendirilen İnegöl’de atıldı. Mobilya sanayicilerinin yanı sıra, Ekonomist Prof.Dr. Kerem Alkin’in de katılımıyla zenginleşen toplantıda, yeni tüketici eğilimleri, pazarın yönü, sektöre yeni katılan oyuncular, yeni projeler ve mobilya sektörünün geleceği hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER), sektörde faaliyet gösteren oyuncuları “MOSDER Sektör Buluşmaları” adı altında bir araya getiriyor. MOSDER üyelerinin yanı sıra, sektörün diğer temsilcileriyle de buluşulmasının hedeflendiğini toplantıların ilki, 6 Ekim tarihinde, İnegöl Organize Sanayi Bölgesi’nde gerçekleştirildi.

Sektörün öncüleri konumundaki şirketin üyesi olduğu MOSDER’in organizasyonuyla İnegöl’de bir araya gelen sanayiciler, üretim, kalite, tasarım, pazarlama hakkındaki yeni eğilim ve oluşumları masaya yatırdı.

Çilek Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Çilek, toplantı kapsamında bir konuşma yaparak, Çilek Mobilya'nın kuruluşundan bugününe uzanan başarı öyküsünü paylaştı. Çilek Mobilya’nın başarısında en önemli etmenin, markalaşmaya yapılan yatırım olduğunun altını çizen Muzaffer Çilek, aile şirketlerinde de profesyonel yönetimin gerektiğine dikkat çekti.

MOSDER Başkanı Memduh Boydak ise, “Türkiye Mobilya Sektörünün Mevcut Durumu ve Geleceğe Bakış” başlıklı sunumunda, ulusal ve uluslararası pazar büyüklüklerine ilişkin rakamsal bilgiler verdi. Çin, İtalya ve Almanya’nın dünya genelinde mobilya ihracatı oranlarıyla başı çeken ülkeler olduklarını dile getiren Boydak, yıllık olarak Çin’in 13,5, İtalya’nın 8,5, Almanya’nın ise 5,3 milyar Avroluk mobilya ihracatı yaptığını belirtti. Türkiye’nin 2005 yılı itibariyle mobilya ihracatında ulaştığı rakamın 850 milyon Dolar olduğunu ifade eden Boydak, sektörün sorunlarının başında markalaşma, finansman, pazarlama ve nitelikli iş gücü yetersizliğinin geldiğini söyledi.

Mobilya Sanayicileri Derneği’nin yeni döneminde, MOSDER üyeleri ve Türkiye mobilya sektörünün temsilcilerini buluşturmak üzere gerçekleştirilen MOSDER Sektör Buluşmaları toplantılarının, sektörün nabzının tutulduğu farklı bölgelerde düzenli olarak sürdürülmesi planlanıyor.