''Mobilya Üreticileri Daralan İç Pazarı İhracat Dopingiyle Aştı''



Karcı, 170 ülkeye yaklaşık 1,7 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Türkiye mobilya sektörünün dış piyasada 2013 yılında yüzde 15 ila 20 arasında büyüyeceğini, inşaat sektöründeki gelişmelerle birlikte yeni yılda iç pazarda yaşanan daralmanın da aşılacağını öngördü.

Yapılan açıklamaya göre, ihracat alanında yakaladığı olumlu ivmeyle ekonominin önemli sektörlerinden biri haline gelen mobilya sektörü, 2012 yılını buruk kapattı. Yılın son yarısında iç piyasada yüzde 10 gerileme gözlemlenen sektörde faaliyet gösteren üreticiler, zor günler yaşadı.

Açıklamada, 2012 yılında sektörde yaşanan gelişmelere ilişkin görüşlerine yer verilen MASKO Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Karcı, sektörün, 2012 yılında da Türkiye ihracatındaki kritik önemini koruduğunu vurguladı.

Bir önceki seneyi ihracat alanında yüzde 20 büyüme ile kapatan sektörün, 2012 yılında da ihracatta yüzde 20 büyüdüğünü kaydeden Karcı, ancak iç piyasadaki satışlarda beklenen hamlenin gerçekleşmediğini ve son 6 ayda mobilya iç piyasasında yüzde 10 gerileme görüldüğünü aktardı.

Bu düşüşü kış aylarında gelen zamlara bağlayan Karcı, ''Satışlarda yaşanan düşüşte çevre ülkelerde yaşanan gerilimlerin yanı sıra kış aylarında başta petrol ve doğalgaza yapılan zamlar da etkili oldu. Pek çok vatandaşımız daha zaruri ihtiyaçlarına yöneldi ve mobilya için bütçe ayırmadı'' görüşünü dile getirdi.

''MASKO ihracata yüzde 25 büyüdü''

MASKO'nun, sektörün en büyük oyuncusu olarak bu sıkıntılı durumu ihracatla aştığını ifade eden Karcı, şunları kaydetti:

''MASKO yaptığı ataklarla ihracatta yüzde 25 büyüme yakaladı. Mobilya üreticilerimiz iç pazardaki daralmayı yeni pazarlar bularak atlatmayı başardı. İhracatta; Libya, Irak özellikle Bağdat ve Basra gibi yeni bölgelerin harekete geçti. Daha önce alışverişimizin olmadığı Libya, Irak, Bağdat ve Basra gibi bölgelerle yeni ticari ilişkiler başladı.

Ayrıca Azerbaycan'ın Başkenti Bakü'deki MASKO projeleri tüm hızıyla devam ediyor. Türk mobilyaları artık aranan bir marka haline gelmeye başladı. Rusya, Nijerya, Libya, Körfez ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri Türkiye ve MASKO ile işbirliği yapmak istiyor. Biz de dünyanın en büyük mobilya kenti olarak yeni pazar arayışlarına devam ederek sektörümüzü daha da ileriye taşıyacağız.''

''Balkan ülkeleriyle ihracat sıfır noktasında''

İhracattaki tüm ilerlemelerine karşın Balkan ülkelerinden hiç sipariş alamadıklarını dile getiren Karcı, ''Daha önce Bulgaristan'dan çok yoğun siparişler alıyorduk. Son dönemde Türkiye'den fazla ürün alan Almanya ise yerini Irak'a bıraktı. Avrupa'da ciddi bir kriz var. Bölgeye ihracatımız önemli ölçüde geriledi'' bilgisini verdi.

Almanya, İtalya, İspanya ve Polonya gibi mobilya sektörünün büyük oyuncularının kriz yüzünden daralan iç pazarları nedeniyle kendilerine kurtarıcı aradığını belirten Karcı, ''Bunun için en iyi üs de bizim ülkemiz. Çünkü giderek artan refah seviyesi ile Türkiye, Avrupa için iştah kabartan bir pazar konumuna geldi. Bu tehlikeyi görüp, durumu iyi değerlendirip, stratejik hamleler yapıyoruz'' değerlendirmesinde bulundu.

Karcı, Dünya mobilya sektörü yüzde 4 büyürken Türkiye'nin yüzde 20 büyüme gösterdiğine de dikkati çekti.

Almanya'nın mobilyanın kilogramını 12,5 dolara, Türkiye'nin ise daha kaliteli ürünlerin kilogramını 3,84 dolara sattığını vurgulayan Karcı, mobilya ve yan ürünlerinde ise bu rakamların Türkiye için 2,92 dolar iken Almanya'da 5 dolar civarında seyrettiğini, Polonya'nın 5 dolara, mobilya denince ilk akla gelen İtalya'nın ise ürünlerini yaklaşık 12 dolara sattığını dile getirdi.

Aradaki farka dikkati çeken Karcı, ''Bu nedenle zaten kaliteli olan ürünlerimizin marka değerini artırıp kilogram fiyatlarını yükseltebilirsek, tüm dünyaya mobilyalarımızı ulaştırabiliriz'' yorumunu yaptı.

''Mobilya sektörü 2013'te dış piyasada yüzde 15-20 büyüyecek''

MASKO'nun, Türkiye'nin mobilya ihracatının yüzde 10'ununu karşıladığını belirten Karcı, şunları kaydetti:

''170 ülkeye yaklaşık 1,7 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Türkiye mobilya sektörü, 2023 yılına kadar bu rakamı 7 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor. Bu hedefte biz de MASKO olarak gerek kurduğumuz yurt dışı bağlantıları gerekse tanıtım ve fuar çalışmalarımızla sektöre destek vermeyi sürdüreceğiz. 2013 yılı için mobilya sektörünün önü açık görünüyor.

Komşu ülkelerdeki karışıklıkların bitmesiyle ihracattaki potansiyelimiz daha da artacak. 2013'de MASKO olarak Ortadoğu ve Körfez ülkeleri ile de ticarete başlayacağız. Türk mobilya sektörünün dış piyasada 2013 yılında yüzde 15 ila 20 arasında büyüyeceğini tahmin ediyoruz. Özellikle inşaat sektöründeki gelişmelerle birlikte yeni yılda iç pazarda yaşanan daralmanın da aşılacağını öngörüyoruz.''