Mobilya Zirvesi İstanbul'da Toplandı



Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) tarafından Polat Renaissance İstanbul Hotel'de düzenlenen Mobilya Zirvesi'nin açılışında konuşan MOSDER Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Davulcuoğlu, Türkiye'nin son yıllarda ekonomik gelişmesine paralel olarak mobilya sektörünün de büyük ivme yakaladığını ve Türkiye'nin dünya genelinde mobilya üretimde 16. ihracatta da 21. sırada yer aldığını söyledi.

Türkiye'nin sektörde 2011'de üretim rakamlarıyla 6 milyar, tüketim fiyatlarıyla da 9 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaştığını dile getiren Davulcuoğlu, sektörde 29 bin üretici, 32 bin perakendeci olmak üzere 61 bin işletme bulunduğunu, yan sanayi ile birlikte 500 bin insanın çalıştığını belirtti.

Davulcuoğlu, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Kayseri'nin mobilya sektörüne odaklandığını ve sektörde 258 bin çalışan bulunduğunu vurguladı.

Tüketiciye ve markalara dönük olarak 2011 yılında yapılan araştırmada, tüketicilerin Türkiye'de yüzde 74 oranında marka mobilya mağazalarını tercih ettiğini, tüketicilerin ortalama mobilya yenileme süresinin de bölgesel değişiklikler olsa da ortalama 8 yıl olduğunu tespit ettiklerini dile getiren Davulcuoğlu, tüketicilerin satın almada en fazla önem verdiği konular arasında kalite, daha sonra markanın güvenilir olması ve fiyatının uygunluğunun geldiğini kaydetti.

Davulcuoğlu, ''Türkiye mobilya ihracatında 2010'da 2009'a göre yüzde 23, geçen yıl da Avrupa'daki durgunluk ve Ortadoğu'daki gelişmelere rağmen bir önceki yıla göre yüzde 20'yi aşkın bir büyüme gerçekleştirerek 1.9 milyar dolarlık ihracat sınırını geçti. 2012'de 2 milyar doları geçmeyi hedefliyoruz'' dedi.

İhracatta Irak birinci sırada

Türkiye'nin mobilya ihracatında Irak'ın 3 yıldan beri birinci sırada yer aldığını, Almanya'nın ikinciliğe indiğini vurgulayan Davulcuoğlu, sektörün net cari fazla veren sektör olduğunu, 20 alt sektörü de desteklediğini kaydetti.

Davulcuoğlu, Türkiye'nin dünya mobilya ihracatında 21. sırada yer aldığını belirterek, ''Bu büyüme rakamlarını sürdürürse önümüzdeki 5 yılda ilk 10 ihracatçı ülke arasında olacağımızı öngörüyoruz. Böylece ihracatta 3 milyar dolar sınırını yakalamak ve 7. sıraya çıkmak hedefimiz var'' diye konuştu.

Türkiye'nin sektörde yalnız ihracat değil yüzde 28 oranında da ithalatçı bir ülke olduğunu belirten, bu nedenle Asya ve Avrupalı yatırımcıların Türkiye'ye gelerek yatırım yapmalarını ve burada işletme açmalarını isteyen Davulcuoğlu, Türkiye'de dinamik bir iç pazar bulunduğunu, 10 bin dolar kişi başı milli geliri ve genç dinamik nüfusunun dış pazarlarda rekabet avantajı sağladığını söyledi.

Davulcuoğlu, tüketici pazarlarına yakınlık, geniş dağıtım ağı, uygun ve yeterli iş gücü, gelişen hammadde ve malzeme kaynaklarının da sektörün güçlü yanlarını oluşturduğunu belirterek, Türk mobilya sektörünün tasarım, marka ve uygun fiyat politikasıyla dünya vitrinine çıkmasını arzu ettiklerini söyledi.

AB ülkeleri sektörde üretimin yüzde 27'sini yapıyor

Avrupa Mobilya Sanayicileri Konfederasyonu (EFIC) Başkanı Markus Wiesner de, Avrupa'daki yavaş büyümeye karşın yeni gelişen Asya piyasalarında yoğun bir büyüme görüldüğünü Çin ile kıyaslanınca ABD, İtalya, Almanya ve Japonya'da oldukça düşük bir büyüme kaydedildiğini vurguladı.

Mobilya sektöründe üretimin yüzde 50'den fazlasının Asya ülkelerinde gerçekleştiğini dile getiren Wiesner, ''Bu gelişme Avrupa açısından bakıldığında endişe yaratıyor. İstihdam kaybı görüyoruz. Bu da bizi endişelendiriyor. AB'nin 27 üye ülkesi dünya mobilya üretiminin yüzde 27'sini, tüketimin yüzde 28'ini, ihracatın yüzde 45'ini, ithalatın ise yüzde 46'sını yapıyor. Avrupa'nın avantajı bireye göre özel sipariş yapmak, yüksek kalite üretim ve en ileri teknikler kullanmak'' diye konuştu.

Wiesner, Türkiye'de de büyük bir değişim görüldüğünü, kültürel yapının ürün tasarımında iyi bir temel teşkil ettiğini ve bu şekilde devam etmenin Türkiye için büyük bir fırsat olduğunu söyledi.

Asya ülkelerinin üretimdeki payı yüzde 36

Asya Mobilya Dernekleri Konseyi Federasyonu (CAFA) Başkanı Lim Cheok Sin de, Türkiye'nin sektördeki ihracat sıralamasında Çin'in önünde yer aldığını ve dünya mobilya sektöründe Asya ülkelerinin payının yüzde 36 olduğunu, bu oranının gelecekte yüzde 50'nin üzerine çıkmasını öngördüklerini söyledi.

Asya'daki ülkelerin 2011'de sektörde 70 milyar dolarlık üretim yaptığını, en fazla paya sahip olan ülkenin de Çin olduğunu ifade eden Sin, sektörde bölgeler arası faaliyetleri arttırmaları gerektiğini kaydetti.

Sin, Asya'da sektörün çok hızlı büyüdüğünü, Avrupa'daki daralan piyasaya karşı daha çok artan iç talebe cevap vermeleri gerektiğini, Asya ülkeleri arasında ticareti arttırarak düşen talebi kompanse edebileceklerini söyledi.

Asya ülkelerinde sektörün fiyat ve tasarım konularında yapısal sorunları bulunduğunu, bu nedenle karın büyük kısmının Asya ülkelerinin dışına gittiğini dile getiren Sin, tasarıma daha fazla emek verilmiş, yüksek fiyatlı ürünlere odaklanmaları gerektiğini, böylece karın da kendi ülkelerinde kalacağını söyledi.

Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Proje Direktörü Erkan Kaptan da, Türkiye'deki yatırım imkanları hakkında bilgi vererek, yabancı sektör temsilcilerini Türkiye'de iş ortaklıkları kurmaya ve yatırım yapmaya davet etti.