Mobilyacılar Çin için Navlun Desteği İstiyor



'MOSDER 11. Ulusal Ev Mobilyaları Tasarım Yarışması'nın basın lansmanında konuşan Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı İsmail Doğan, sektörün 2015 yılı ilk yarı ihracat ve ithalat verilerini açıkladı. Doğan, ilk yarı ihracat rakamlarına göre mobilya sektörünün ilk çeyrekteki düşüşe rağmen, alınan önlemlerle büyümeye devam ettiğini belirterek, "Dünyada mobilya ihracatı yapan ülkeler sıralamasında 15'inci sıradan 12'inci sıraya yükselen Türkiye, 2015'in ilk yarısını 1 milyar 100 milyon dolar ile kapattı" diye konuştu.

Rakamların 10 milyar dolarlık 2023 ihracat hedefine emin adımlarla ilerlendiğine işaret ettiğini dile getiren Doğan, komşu ülkelerdeki olumsuz gelişmelere rağmen ilk yarıyı 1 milyar 100 milyon dolarlık ihracat rakamıyla kapatan Türkiye mobilya sektörünü, İran'a yönelik ambargonun kalkmasıyla birlikte 3'üncü çeyrekte daha olumlu bir havanın beklediği değerlendirmesinde bulundu.

"Türkiye'yi 2023'te en büyük ilk 5 ihracatçı ülke arasında görmek istiyoruz"

Doğan, Türkiye'yi 2023 yılında dünyadaki en büyük ilk 5 ihracatçı ülke arasında görmek istediklerine vurgu yaparak, şunları kaydetti:

"Bu rakamlar hedefimize güçlü bir şekilde ulaşacağımızı gösteriyor. Mobilya sektörü son 10 yıldır sürekli büyüyor. Komşu ülkelerdeki krizlere ve iç karışıklıklara karşın bizim ihracattaki başarımız sürüyor. Bu da Türk mobilya sektörünün dünyadaki yerinin güçlenerek büyüdüğünün kanıtı. 2015 yılını 2,6 milyar dolarlık ihracat ile kapatmayı hedefliyoruz."

Dünyaca referans kabul edilen Centre For Industrial Studies (CSIL) raporlarında, Türkiye mobilya sektörünün 2014 yılı ihracat rakamlarına göre dünyada en çok mobilya ihraç eden ülkeler sıralamasında bir önceki yıla göre 3 sıra birden yükselerek 12'nci olduğu bilgisini de veren Doğan, mobilya ithalatına gelen yüzde 50'lik ek gümrük vergisinin sonuçlarının da yavaş yavaş hissedilmeye başlandığını ve ithalattaki artışın yüzde 1'de kaldığını aktardı.

Reklam Goruntulenme Bolumu


Soruları da yanıtlayan Doğan, ihracatı artırabilmek ve çevre ülkelerde yaşanan kaoslardan dolayı yaşanan kaybı telafi edebilmek adına Uzakdoğu pazarına girmek istediklerini belirterek, "Bunun için devletten navlun desteği istiyoruz. Çin büyük bir pazar, Çin pazarına ulaşmamız demek 2023 hedefimiz olan 10 milyar doları 15 milyar dolara çıkarıp yüzde 50'lik büyüme kaydetmemiz demek" diye konuştu.

En çok ihracat yapılan ülkeler

Toplantıda verilen bilgilere göre, Türkiye en çok ihracatı çevre ülkeler ve Avrupa ülkelerine gerçekleştirdi. 2015'in ilk yarısında Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı ülkeler ve yüzdeleri, "Irak yüzde 21,9, Libya yüzde 8,7, Azerbaycan yüzde 8,3, Almanya yüzde 5,4, Suudi Arabistan yüzde 5,2, Türkmenistan yüzde 4,6, Fransa yüzde 4,1, İngiltere yüzde 2,7, Rusya yüzde 2,5 ve Amerika Birleşik Devletleri yüzde 2,1" şeklinde sıralandı.

Ulusal Ev Mobilyaları Tasarım Yarışması

MOSDER'in mobilya sanayisinin geleceği olan genç beyinleri sektöre kazandırma amacıyla 11 yıldır düzenlediği "Ulusal Ev Mobilyaları Tasarım Yarışması" ile bugüne kadar yaklaşık 1 milyon lira ödül dağıtıldı.

Bu yıl 11'incisi gerçekleştirilen yarışmada finalistlere toplam 84 bin lira, en çok başvurunun geldiği üniversiteye 10 bin lira para ödülü verilecek. Ayrıca finale kalan projelere TPE onaylı Endüstriyel Tasarım Tescil Belgesi de hediye edilecek.  

Her yıl tasarımla ilgili bölümlerden üniversite öğrencilerinin katılım gösterdiği yarışmaya bugüne kadar yaklaşık 2 bin 750 proje katıldı. Yarışma kapsamında 1'inci aşama jüri değerlendirmesi sonucunda belirlenen finalist projelerin prototipleri, MOSDER üyeleri tarafından üretilerek hayata geçiriliyor.

Yarışma 'Oturma-Dinlenme', 'Depolama-Koruma-Düzenleme', 'Tamamlayıcı Mobilya ve Aksesuar', 'Uyuma', 'Genç Odası' ve 'Engelliler için Ev Mobilyası' olmak üzere, toplam 6 kate­goriden oluşuyor.

Sektörde tasarım olgusunun gelişmesini ve yaygınlaşmasını hedefleyen yarışmaya üniversitelerin Endüstri Ürünleri Tasarımı, Endüstriyel Tasarım, İç Mimarlık, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı, Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği  bölümlerinden 1, 2, 3 ve 4'üncü sınıf lisans öğrencileri başvuruyor.

Yarışma kapsamında ilk aşamada her kategoriden 3 olmak üzere toplam 18 proje finale kalacak. Bu projelerin prototipleri üretilerek ikinci aşamaya geçilecek. Üretilen ürünler üzerinden yapılacak ikinci değerlendirmede her kategorinin birincileri belirlenerek kasım ayında düzenlenecek törenle ödüller sahiplerini bulacak.