Mogan'da Turnanın Kaybolma Endişesi



Gölbaşı'nda bazı vatandaşlar, Mogan Gölü’nde daha önce sıkça görülen turna balıklarının artık görülmediğini ileri sürerek, gölde türün kaybolmasından endişe ettiklerini söyledi.

Mogan Gölü’nde kayık kiralayan Mustafa Dağ, gölde canlı çeşitliliğinin her geçen yıl azaldığını ileri sürerek, bunda gölde suların çekilmesi kadar bilinçsiz avlanmanın da etkili olduğunu belirtti.

Gölde 10 yıl önce onlarca kiloluk yayın balığı, 20 yıl önce kerevit avlandığını ifade eden Mustafa Dağ, "Yayın balığı yıllardan beri görülmediği gibi şimdi de turna balıkları yok oldu. Sadece sazan ve az da olsa kadife balığı görülüyor. Yetkililerden isteğimiz, sorun daha da ciddileşmeden gereken tedbirleri almaları" dedi. Gölbaşı Tarım Müdürlüğü yetkilileri, gölden düzenli olarak numune aldıklarını, iddiaları en kısa sürede araştıracaklarını söyledi.

Gölbaşı Belediye Başkanı Yakup Odabaşı ise olta balıkçılığı yapanları küçük balıkları tutmamaları yönünde sürekli uyardıklarını belirterek, avlanmaları denetlemeleri için göl kıyısında zabıta görevlendirdiklerini bildirdi.

Gölbaşı Belediyesi ve İlçe Tarım Müdürlüğünce küçük balıkların tutulmasının yasak olduğuna ilişkin broşür dağıtıldı. Yasağa uymayanlara 210 TL ceza kesileceği duyuruldu.

Öte yandan, Gölbaşı İlçesi Koruma, Geliştirme ve Turizm Derneği Başkanı İsa Ömercan, Mogan ve Eymir göllerinde daha önceki yıllarda 1 ile 1,5 metre arasında yaşanan su çekilmesinin bu yıl yarım metre olduğunu belirterek, su seviyesinin daha az düşmesinin gölün geleceği için sevindirici olduğunu söyledi.