Moloz Sorunu Meclis'e Taşındı!



Dün İstanbul'da kamyon sahipleri ödedikleri miktar için eyleme gitmiş ve Fatih Köprüsü'nde trafiği kilitlemişlerdi.

ANKA'nın haberine göre, Oran, TBMM Başkanlığına İçişleri Bakanı Muammer Güler’in yanı sıra Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın yanıtlaması istemiyle verdiği birbirinden ayrı 4 soru önergesiyle, moloz/hafriyat döküm alanlarının nasıl belirlendiğini, günde 4 bin kamyonla taşınan molozların yarattığı 480 bin TL’lik meblağın nasıl takip edildiğini, moloz taşımacılık ihalelerinde çıkar amaçlı suç örgütü yakalanıp yakalanmadığının açıklanmasını istedi.

"İstanbul’un hafriyat alanları neresi?" sorusunu da yönelten Oran, şu gerçekleri öğrenmek istedi:

"Söz konusu belirlenmiş alanlara kimler hangi koşulları yerine getirerek moloz, hafriyat dökebilmektedir?

Bu iş için ihaleye çıkılıyor ise her yıl aynı insanların ihaleyi kazandığı iddiası doğru mudur? 1 Ocak 2003 tarihinden bu yana yetkilendirilen, izin verilen şirket ve kişilerin listesi yıllar itibariyle nedir? İhaleleri alanların kabul edilen teklifleri kaçar TL’dir, yıllar itibariyle bu meblağlar kaç TL’dir?

Moloz hafriyat döken kamyonlardan her seferinde alınan ücret, bugün itibariyle kaç TL’dir?

Bugün İstanbul’da hafriyat boşaltan her kamyondan 120 TL alındığı ve toplamda bir günde 4 bin adet kamyonun moloz boşalttığı bilgisi doğru mudur? Bu durumda günlük 480 bin TL civarında büyük bir meblağın vergilendirilmesi nasıl sağlanmaktadır?

İstanbul’da denize moloz/hafriyat dökülüyor mu? Denize moloz dökümü yasak değil mi? Bu nedenle kaç kişi/kurum hakkında son 5 yıl içerisinde işlem yapıldı, sonucu ne oldu?

Hafriyat/moloz kamyonlarının trafikte dolaşabilmeleri için kimler izin vermektedir?

İstanbul’daki hafriyat, moloz taşıma ihaleleriyle sınırlı olarak son 5 yılda ‘ihaleye fesat karıştırma’, ‘suç örgütü kurmak, yönetmek, üyesi olmak’ iddiasıyla yürüttüğünüz tahkikat var mıdır? Bu suç kapsamında hakkında işlem yapılan kamu görevlisi var mıdır?"