MoMA ve P.S.1 Genç Mimarlar Programı'nın Kazananı Belirlendi



New York Modern Sanatlar Müzesi MoMA ve P.S.1 Çağdaş Sanat Merkezi tarafından her sene gerçekleştirilen “MoMA – P.S.1 Genç Mimarlar Programı”nın bu yılki kazananı “Solid Objectives – Idenburg Liu” (SO-IL) oldu.

Yeni mimarlık yeteneklerini ortaya çıkarmak ve yenilikçi projelerin tasarlanması ve tanıtılması için yeni olanaklar yaratmak üzere düzenlenen MoMA – P.S.1 Genç Mimarlar Programı, onbirinci yılında sürdürülebilirlik, geri dönüşüm ve yeniden kullanıma odaklandı. Davetli bir seçici kurul tarafından aday gösterilen beş finalistten P.S.1 için gölge, su, oturma yeri bar mekanı içeren kapsamlı bir “arka bahçe” tasarımı istenen ödül programı, finalistlerin bütçelerini de 85 bin Amerikan Doları ile sınırlandırdı. Programın birinciliğine layık görülen önerisi “Pole Dance” ile SO-IL, Haziran ayında merkezin 2010 müzik festivali çerçevesinde projesini gerçekleştirecek.



İnsan ile strüktür arasındaki bağlamsal ilişkiyi yeniden tanımlayan katılımcı bir çevre olarak tasarlanan “Pole Dance”, direkler ve kontrol yaylarından oluşan ve insan hareketi ile çevre faktörlerine açık bir terazi olarak şekillendirildi. Avlu boyunca yaklaşık 7,5 metre yüksekliğinde direk grupları önerildi. Bu direkler, 3,5x3,5 metre boyutunda gridlere oturarak kontrol yayları ile birleştirilecek. Bu birleşim, elastikliği sayesinde direklerin yumuşak bir şekilde salınımını sağlayacak; avlu boyunca sürekli bir strüktürel dalgalanma oluşacak.



MoMA Mimarlık ve Tasarım Departmanı baş küratörü Barry Bergdoll, “Pole Dance”i “aynı anda oyuncaklı ve ciddi” olarak nitelendiriyor. “Proje, sosyal medyalar ve bilgisayar oyunları ile dolu, gittikçe sanallaşan dünyamıza bir cevap gibi. Bir sezon boyunca P.S.1 avlusu, basit malzemeler, incelikli bir mühendislik sayesinde, geleneksel bir spor alanının ögelerinden ve sanal dünyanın betimleyicilerinden faydalanarak sosyal bir mekana ve yerleşilebilir bir oyuna dönüştürülecek. Burada ağ, mecazi değil ve fiziksel; mekan somut ve dokunulabilir; karşılaşmalar ise programlanamaz…”



Tüm strüktürü kaplayan bir ağın hem örtü vazifesi göreceği hem de direklerin salınımını dengeleyeceği projede, söz konusu ağların üzerine çok sayıda renkli balon yerleştirilecek. Bu balonlar, salınımlar sırasında ağın üzerinde hareket edecek ve değişken gölgelikler meydana getirecekler. Bu balonlar büyük bir oyun alanı görünümü verirken, meydan da küçük bir su ve kum havuzunu barındıracak.



Brooklyn’li SO-IL dışında, Genç Mimarlar Programı’nın diğer finalistleri şöyle sıralanıyor: BIG - Bjarke Ingels Group (Kopenhag, Danimarka), EASTON+COMBS (Brooklyn, New York, ABD), FREECELL (Brooklyn, New York, ABD) ve William O’Brien Jr. (Cambridge, Massachusetts, ABD).

Programın tüm finalistlerine ait projelerin görücüye çıkacağı bir sergi, New York MoMA’da 2010 yazı içinde görülebilir.