Moody'den Belediyelere Mali Disiplin Uyarısı



Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Türkiye'deki belediyelerin ciddi ekonomik daralma ve sıkı finansman ortamının zorlu bir birleşimiyle karşı karşıya bulunduğunu belirtti. Moody's'in dün yayımlanan özel raporuna göre krizin yayılması ve Türkiye'deki ekonomik şartların hızlı bir şekilde bozulmasıyla birlikte vergi gelirleri küçülmeye başladı ve bu durum 2009-10 dönemi için belediye bütçelerinin üzerinde doğrudan etkili oldu.

Moody's İkinci Başkan Yardımcısı Francesco Soldi "Yakın gelecekte Türk belediyelerinin bütçe baskısını yönetebilmek için mali disiplin içerisine girmeleri ve özellikle bütçenin sermaye tarafında harcamayı daha sıkı yönetmeleri gerekecek" dedi.

Ayrıca Türk belediyeleri kredi piyasasında son dönemde yaşanan bozulmadan da etkilendi ve sıkı likidite şartlarının devam etmesi bekleniyor. Soldi "Yabancı sermaye akışları ciddi şekilde düştü. Bu durum yabancı para biriminden borçlanmalarda ek faizlerin artmasına, borç verme şartlarının sıkılaşmasına ve vadelerin kısalmasına neden oldu. Bu zor şartların bu yıl hafiflemesi pek mümkün görünmüyor" diye konuştu.

Bu bağlamda ve Türkiye'nin yerel kamu sektörünün merkeziyetçi mimarisi göz önünde bulundurulduğunda, Moody's merkezi hükümetin izleyeceği politikaların belediye sektörünün mali performansını ve istikrarını önemli ölçüde etkileyeceğine inanıyor.