Mortgage 2007’de Devreye Girecek

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doğan Cansızlar, kira öder gibi ev sahibi olma imkanı sunan Mortgage sisteminin 2007 başında devreye gireceğini söyledi.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doğan Cansızlar, Cansızlar, Bilgi Üniversitesi tarafından düzenlenen “Hızla Gelişen Piyasalarda Finansman ve Ekonomi” konulu toplantıda bir konuşma yaptı. Mali piyasalardaki gelişmelerin makroekonomik politikalar üzerinde artan etkisinin merkez bankalarının rolünü de etkilediğini belirten Cansızlar, ancak gelişmekte olan ülkelerin merkez bankaları ile gelişmiş ülkelerin merkez bankalarının önceliklerinde farklılıklar bulunduğunu söyledi.

Cansızlar, “Gelişmekte olan ülkelerde merkez bankalarının ekonomi üzerindeki sorumluluğunun Asya ülkeleri örneğinde olduğu gibi proaktif olmasında yarar bulunmaktadır” dedi.

Yurt dışından gelen ve sıcak para olarak ifade edilen mobilitesi yüksek kısa vadeli sermaye akımlarının, gelişmekte olan ekonomilere mali sistemlerinin hazmedebileceği kapasitelerinin üzerinde giriş yaptığında, önce fiyatlama sistemine sonra da imalat sanayi üretim yapısına zarar verebildiğine işaret eden Cansızlar, bunun cari açığın artmasına ve ekonominin kırılgan hale gelmesine neden olduğunu belirtti.

‘Yabancılara yönelik vergi teşvikleri kalkmalı’
Eskiden olduğu gibi yüksek düzeyde global likidite olanaklarının olmayacağını ifade eden Cansızlar, sıcak para hareketlerinin ekonomi üzerindeki tahrip edici etkilerini minimize edebilecek politikaların geliştirilmesinin zorunlu görüldüğünü, bu kapsamda yabancılara yönelik vergi teşviklerinin kaldırılması ve piyasanın dengesine bırakılması gerektiğini düşündüğünü kaydetti.

Türk sermaye piyasalarını uluslararası standartlara ulaştırmak için son 6 yıldır yaptıkları çalışmalar çerçevesinde 140’a yakın uluslararası standartlar setini uygulamaya koyduklarını ifade eden Cansızlar, tutsat (Mortgage) sisteminin de yeni bir enstrüman olarak 2007 yılı başlarında devreye gireceğini bildirdi.

Cansızlar, İMKB ve Altın Borsası’nın özelleştirilmesi ile ilgili çalışmaları da yaparak Başbakanlığa ilettiklerini, bunların özelleştirilmesinde yarar bulunduğunu kaydetti.