Mortgage Dar Gelirliye Hitap Etmiyor

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Koçoğlu, Tutsat (Mortgage) Yasası’nın çok büyük bir rüzgarla geldiğini belirterek, "Hakettiği rüzgarın şiddetinin bu kadar olmaması lazım" dedi.

Koçoğlu, Tutsat Yasası ile ilgili soruları yanıtlarken, Yasa’nın kanunlaşmış olmasının, hemen uygulanabileceği anlamına gelmediğini söyledi. "Ben bu sene, bu yasanının, yürürlüğe gireceğini, uygulanacağını pek düşünmüyorum" diyen Koçoğlu, yasanın uygulanabilmesi için banka faizlerinin yüzde 1 veya daha altına düşmesi, geri ödeme süresinin de 10 yıldan daha fazla olması gerektiğini kaydetti.

Koçoğlu, şu anda yüzde 1’in altında kredi verecek bankanın olmadığını savunarak, bankaların henüz hazır olmadığını düşündüğünü söyledi. Tutsat Yasası’nın, hak ettiğinden daha daha büyük sunulduğunu ve algılandığını kaydeden Koçoğlu, bu durumun bazı sonuçlar getirdiğini belirtti ve şöyle devam etti: "Bu da neyi getiriyor? Birtakım inşaat malzemesi üreticilerinin zam yapma isteğini kabartıyor. Bunu bir iki sene evvel yaşadık, çimento ile başlayan ve çimentoyu sollayan diğer inşaat malzemeleri... Gece yatıp, sabah yapılan zamları çok gördük. Bu neden oldu? Talebin fazla olmasından ziyade, rüzgarın gücünün fazla olmasından dolayı oldu. Mortgage da çok büyük bir rüzgarla geldi. Hak ettiği rüzgarın şiddetinin bu kadar olmaması lazım. Bunu, birtakım üreticilerin zam yapacağı endişesinden dolayı söylüyorum. Bu da tüketiciye yansıyacak."